5 manieren om kapitaal op te halen voor jouw bedrijf

vrouw-in-winkel-07

Om je bedrijf te laten groeien heb je geld nodig. Je moet namelijk investeren om verder te komen. Bijvoorbeeld in mensen, productontwikkeling, marketing of technologie. Ontdek in dit artikel 5 manier om kapitaal op te halen voor jouw bedrijf.

Als je kapitaal nodig hebt om je kansen te pakken, zijn er verschillende opties. Bekijk hier een overzicht en ontdek welke vorm van zakelijke financiering het beste bij jouw bedrijf past.

Formele investeringsronde

Met het plan om de volgende stappen te gaan zetten met je bedrijf kun je een investeringsronde openen. Investeerders krijgen dan de kans om - onder overeengekomen investeringsvoorwaarden - een investering te doen in jouw bedrijf. Vaak brengt een investeerder ook ondernemerskwaliteiten mee. De ervaring en adviezen van je investeerder kun je dan dus ook gebruiken om verder te groeien. In ruil voor het kapitaal wil de investeerder vaak wel zeggenschap. Als je geen zeggenschap binnen je bedrijf wil verliezen is dit misschien niet de juiste manier om kapitaal te krijgen.

Lenen bij de bank

Geld lenen voor jouw bedrijf kan bij de bank. Sluit je een lening af, dan teken je daarvoor een contract waarin je akkoord gaat met bepaalde voorwaarden. Je betaalt bijvoorbeeld altijd rente over het bedrag wat je nog moet terugbetalen. Hoe hoog het rentepercentage precies is, ligt vaak aan hoeveel geld je nodig hebt en hoe snel je terugbetaalt. Bij een lening krijg je het totale leenbedrag in één keer op je bankrekening gestort. Vanaf dat moment betaal je elke maand een vast bedrag terug, totdat de lening helemaal is afbetaald. Geld lenen bij de bank is een goede optie als je eenmalig een specifieke grote investering wil doen.

Zakelijk krediet

Zakelijk krediet is flexibel. Met zakelijk krediet krijg je doorlopend toegang tot een geldbedrag. Je bepaalt zelf wanneer je (een deel van) dat geld opneemt. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Nadat je hebt afgelost blijft het krediet beschikbaar en kun je weer opnieuw geld opnemen. Zo heb je altijd een potje geld klaarstaan wat je kunt aanboren wanneer je het nodig hebt.

Factoring

Wanneer jij een product of dienst hebt geleverd aan je klant, moet hij jou uiteraard betalen. Je stuurt een factuur en moet vaak weken of zelfs maanden wachten voordat het geld op je bankrekening staat. Met factoring krijg jij het bedrag van je factuur direct uitbetaald. Zo hoef je dus niet te wachten op je geld. Je kunt je zelfverdiende geld direct investeren in je bedrijf.

Crowdfunding

Bij crowdfunding haal je geld uit the crowd. Deze groep mensen kan bestaan uit klanten of mensen die het interessant vinden om jouw initiatief te steunen, bijvoorbeeld omdat ze er graag gebruik van willen maken in de toekomst. Als een grote groep mensen een paar euro inlegt kan er al snel een groot geldbedrag ontstaan. Hoe je een crowdfund-actie opzet en wat je funders aanbiedt als dank voor hun financiële support, is aan jou. Ga je met het geld investeren in een nieuw online platform, dan kun je funders bijvoorbeeld gratis toegang tot het platform geven zodra het klaar is. Ga je een nieuw product ontwikkelen? Dan kun je het product of een accessoire cadeau geven. Er zijn allerlei crowdfundingplatforms waar je jouw project kunt aanmelden.

Meer weten over een zakelijke financiering?

Kijk dan eens naar onze financieringen. In veel gevallen is zakelijk krediet de ideale oplossing voor ondernemers die willen investeren in hun bedrijf. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. We helpen je graag!