6 tips om je factuur sneller uitbetaald te krijgen

accounting-achievement-aerial-1043506

Je hebt een product of dienst aan je klant geleverd en hij is tevreden met het resultaat. De factuur is verstuurd en je hoopt dat de klant zo snel mogelijk betaalt. Maar helaas laat die betaling vaak lang op zich wachten. En zo lang wil je eigenlijk niet wachten. Je wil verder met je onderneming!

Je kunt kiezen voor een zakelijke financiering, zodat je eerder geld op je bankrekening hebt. Liever niet? Ga dan aan de slag met 6 tips om facturen sneller uitbetaald te krijgen.

1. Een goed design van je facturen

Menigeen zal zich afvragen of het ontwerp van je facturen werkelijk uitmaakt. Het lijkt een detail die weinig toegevoegde waarde heeft. Niettemin is het het laatste stukje communicatie tussen jouw bedrijf en de klant, oftewel de finishing touch! Een simpele, eenvoudige factuur kan veel over een bedrijf zeggen. Zorg ervoor dat je factuur er overzichtelijk uitziet, met een clean design. Less is more! 

2. Contactgegevens

Het belangrijkste is dat de factuur glashelder is en de boodschap kort maar krachtig. Vanzelfsprekend moeten alle belangrijke contactgegevens er in komen te staan zoals: bedrijfsnaam, je klant, verzendinformatie, emailadressen, telefoonnummers en contactpersonen. Facturen betalen is voor de meesten onder ons geen pretje, houd daar rekening mee. Probeer duidelijk, beschrijvend en helder de details op te schrijven zodat het in een oogwenk duidelijk is wat er moet worden goedgekeurd. 

3. Populaire boekhoudsoftware

Tegenwoordig zijn er veel opties die allerlei boekhoudsoftware aanbieden. Hierdoor kun je een link plaatsen op een elektronische factuur waardoor het heel makkelijk is om te betalen. Zie hier een aantal handige boekhoudsoftware apps:

  • QuickBooks
  • PayPal
  • Exact 
  • Freshbooks
  • Zoho

Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Ook bieden veel factoring bedrijven top-notch software waarmee je facturen kan versturen. 

4. Betalingsvoorwaarden

Het is natuurlijk meer dan normaal om er vanuit te gaan dat je factuur wordt betaald, dit gebeurt echter lang niet altijd. Het is zelfs een van de ergste frustraties van ondernemers! Zelfs al kunnen bedrijven het makkelijk betalen, dan nog wordt er niet op tijd betaald. Het is daarom belangrijk dat je de klant precies laat weten wat de betalingstermijn precies is. Stip dit aan voordat het contract wordt afgesloten, zodat je daar makkelijk naderhand aan kan refereren zonder dat het voor de klant als een verrassing komt. Bovendien is dit handig mocht je ooit juridische stappen willen ondernemen tegen een klant. 

5. Lettertype en kleuren 

Zelfs als je geen bril draagt kan het lezen van kleine lettertjes een uitdaging zijn. Ook kunnen bepaalde fonts een irriterende werking op iemand hebben. Het is belangrijk om het lettertype aan te passen aan je huisstijl en ervoor te zorgen dat het duidelijk leesbaar is. Vooral nummers en andere belangrijke zaken op de factuur mogen in duidelijke, dikke letters. InVision publiceerde een handige gids voor de beste lettertypen waar je cijfers makkelijk mee kan lezen.


6. 'Brandcohesion'

Zoals eerder genoemd, zorg dat het ontwerp factuur aansluit bij je huisstijl. Dit staat professioneel en draagt bij aan de betrouwbaarheid van je bedrijf. Dit is belangrijk omdat een klant eerder geneigd zal zijn om op tijd te betalen. In het Engels noemen ze dit ‘brandcohesion’, kortweg betekent dit dat je samenhang aanbrengt in je bedrijf op alle vlakken. En dit geldt dus ook voor facturen. De kers op de taart!


Met een beetje extra energie kun je dus meer uit je factuur halen! Zo straal je uit dat je een professioneel bedrijf bent met duidelijke voorwaarden en directe betalingsopties. 

7. Niet meer wachten op betaling?

Wil jij niet wachten tot je factuur eindelijk wordt uitbetaald? Wij kunnen je helpen. Wij betalen je facturen binnen 24 uur, gewoon op je eigen rekening. Daarbij nemen we geen contact op met je debiteuren. Wel zo fijn. Ontdek een zakelijk krediet. 

Zakelijk krediet aanvragen?

Dat kan gemakkelijk en snel. In twee minuten aangevraagd en binnen 24 uur geregeld.