7 op de 10 bedrijven moeten coronasteun NOW terugbetalen

man-laptop-tekenen-banner-09

Heb jij het afgelopen jaar NOW-steun gekregen? Volgens het ministerie van Financiën moet minimaal € 4,2 miljard van de verstrekte € 18,7 miljard worden terugbetaald. Veel ondernemers hebben hun omzetverliezen namelijk te hoog ingeschat. Hoe kan dit en wat kun je doen als je moet terugbetalen?

De NOW: hoe zat het ook alweer?

De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is in het leven geroepen om ondernemers met omzetverlies door de coronacrisis te helpen. Je komt hiervoor in aanmerking als je minimaal 20% aan omzet verliest. Vervolgens kreeg je in de periode van maart 2020 tot juni 2021 tot 90% van je loonsom vergoed. In de laatste aanvraagperiode (van juli tot en met september 2021) is de NOW-regeling iets versoberd, in deze periode krijg je maximaal 85% van je loonsom vergoed.

Minstens € 4,2 miljard moet worden terugbetaald

Nu blijkt dat een groot deel van de aanvragers deze coronasteun ten onrechte heeft gekregen. Maar liefst zeven op de tien bedrijven heeft het omzetverlies namelijk te hoog ingeschat: in de periode van maart tot en met mei 2020 maar liefst 32% te hoog. Hierdoor moet waarschijnlijk minimaal € 4,2 miljard van de verstrekte € 18,7 miljard aan NOW-steun worden terugbetaald. 

Volgens het ministerie is deze schatting zelfs aan de lage kant, omdat alleen is gekeken naar het verwachte omzetverlies in vergelijking met de daadwerkelijk gemaakte omzet op basis van cijfers van het CBS in 29 sectoren. Er wordt dus niet gekeken naar het effect van andere steunmaatregelen of een eventuele daling van de lonen.

Ik moet terugbetalen, wat nu?

Heb jij bericht gekregen dat je de noodsteun moet terugbetalen? Dan is er gelukkig nog geen reden voor paniek. Volgens een woordvoerder van het UWV wordt de terugbetalingstermijn in samenspraak met jou als ondernemer vastgesteld. De standaard is een periode van drie jaar, tegen 0% rente. Dit kan opgerekt worden tot een periode van vijf jaar. Om in deze periode nog voldoende kapitaal te hebben voor groei en innovatie, kun je ervoor kiezen om een zakelijk krediet aan te vragen. 

Check de mogelijkheden voor jouw onderneming

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een financiering? Doe dan onze Quickscan. Zo kom je er binnen twee minuten achter of je in aanmerking komt voor een zakelijke financiering en welke vorm het beste bij je past.

Geld lenen zonder gedoe? Doe direct je aanvraag.

Kapitaal nodig voor groei en innovatie?

Vraag dan nu een zakelijk krediet aan via onze online tool. Binnen 24 uur ontvang je een persoonlijk aanbod en na akkoord kun je flexibel geld opnemen wanneer jij dat wilt.