Alles wat je moet weten over een cyberverzekering

banner-diversity-01

W

at zou jij doen als je bedrijf slachtoffer wordt van een cyberaanval? Zo’n incident loopt vaak flink in de papieren. Dit kan een goede reden zijn om een cyberverzekering te nemen. Hoe groot is het risico op een aanval, en hoe werkt zo’n verzekering precies?

Cybercrime is een groeiend probleem. Onderzoek van IT-bedrijf CISCO laat in 2021 een stijging zien van maar liefst 36%, vergeleken met het jaar daarvoor. Heb je een middelgroot bedrijf? Dan loop je extra kans op een aanval. Cybercriminelen gaan tegenwoordig namelijk liever achter het mkb aan, dan achter de grote jongens. Grote bedrijven zijn te zwaar beveiligd, waardoor het voor hackers lastiger is om binnen te dringen.

Hoge kosten bij een cyberaanval

Als een bedrijf getroffen wordt door een cyberaanval, is de eerste reactie vaak paniek. Ineens kun je niet meer bij je bestanden, of liggen ze juist op straat. Vaak heb je ook niet de juiste kennis binnen je bedrijf om adequaat te reageren. Als het gaat om digitale afpersing, zijn Nederlandse bedrijven sneller geneigd om te betalen dan gemiddeld. Uit onderzoek door Forrester blijkt dat maar liefst 16% van de Nederlandse bedrijven het losgeld bedrag betaalt, tegenover 6% wereldwijd. 

Volgens hetzelfde onderzoek is de gemiddelde schade van een cyberaanval maar liefst € 50.000. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

  • De kosten van het herstellen van verloren data. 
  • Ook kun je aansprakelijk gesteld worden voor de schade die bij andere bedrijven of personen ontstaat door het incident. 
  • Daarnaast kun je ook nog een boete opgelegd worden door de Autoriteit Persoonsgegevens, voor het lekken van persoonsgegevens. 

Een cyberverzekering afsluiten

Als je wilt voorkomen dat je na een cyberincident in financiële problemen komt, kun je ervoor kiezen om je te verzekeren met een cyberverzekering. Deze verzekering keert uit wanneer je slachtoffer wordt van cybercrime. Cyberverzekeringen zijn bijzonder geschikt voor bedrijven met veel geautomatiseerde processen, zoals in de maakindustrie en financiële en zakelijke dienstverlening. Ook wanneer je met veel persoonsgegevens werkt, kan het afsluiten een cyberverzekering slim zijn. 

De kosten van zo’n verzekering verschillen per verzekeraar en bedrijfstype. Hoe meer risico je loopt, des te hoger je premie. De hoogte van je verzekeringspremie loopt daarom flink uiteen. Er zijn verzekeringen voor € 400, maar ook voor € 1400 per jaar. De exacte dekking verschilt per verzekeraar, maar is onder te verdelen onder drie categorieën:

  1. Eigen schade
  2. Schade bij derden
  3. Kosten voor crisismanagement

Is het incident je eigen schuld, of had het gemakkelijk voorkomen kunnen worden? Dan keert de verzekeraar meestal niet uit. 

Goed om te weten: vaak keren cyberverzekeringen een percentage of een vast bedrag per jaar uit.

Investeren in security

Of je nu kiest voor een cyberverzekering, of zelf het risico wilt dragen, het is altijd belangrijk om je beveiliging up-to-date te houden. Zorg ervoor dat je de nodige updates uitvoert, en neem de juiste mensen aan op de IT-afdeling. In sommige gevallen is het nodig om hardware te vervangen voor nieuwe en beter beveiligde apparaten. Heb je hier extra kapitaal voor nodig? Dan is een zakelijke lening misschien wel iets voor jou. Bij Floryn weet je al binnen twee minuten wat je kunt lenen.