Oh nee, de BTW-afdracht! Zo voorkom je een boete

man-laptop-tekenen-banner-09

Elk kwartaal is het weer zo ver: de BTW-afdracht. En soms is dat best vervelend. Je hebt namelijk geen geld in de kas, maar er moet wel een flink bedrag naar de belastingdienst. Geen zin in problemen en een boete? Wij leggen je uit hoe je dit voorkomt.

Een boete voor het te laat betalen van de BTW-afdracht kost maximaal €5278,-. Nog hoger wordt die boete als ook de BTW-aangifte te laat is ingediend. Draag je keer op keer de BTW te laat af? Dan kan het boetebedrag verdrievoudigen, schrijft de belastingdienst op haar website. Een boete kun je dus beter voorkomen, en wel met deze 4 tips.

1. Vraag de belastingdienst om uitstel

De Belastingdienst rekent 7 coulance dagen voordat je daadwerkelijk een boete krijgt. Maar je kunt niet keer op keer te laat betalen. In uitzonderlijke situaties kun je uitstel aanvragen voor het doen van btw-aangifte. “Er moet dan sprake zijn van een ernstige calamiteit”, schrijft de Belastingdienst. Wil je uitstel aanvragen? Dat kan via het belastingkantoor.

2. Vraag debiteuren sneller te betalen

Liquiditeitsproblemen komen vaak voor doordat openstaande debiteuren laat betalen. Dat is te voorkomen door aan klanten waarvan de betalingstermijn bijna verstrijkt te vragen of zij zo snel mogelijk kunnen betalen. Doe een kort telefoontje om ze te herinneren dat de factuur nog open staat, of stuur een extra reminder per email. Dan zijn klanten eerder geneigd om de factuur zo snel mogelijk te voldoen.

3. Ga voor een flexibel zakelijk krediet

Een flexibel zakelijk krediet is precies wat je nodig hebt als je snel geld nodig hebt, maar niet lang vast wil zitten aan een lening. Bij een flexibel zakelijk krediet kun je geld opnemen wanneer jij wil. Je betaalt alleen kosten over het bedrag wat je opneemt. Gebruik je je krediet niet, dan heb je dus ook geen kosten. Handig, want zo kun je de kosten overzien en gebruik je het krediet alleen wanneer je het nodig hebt. Bijvoorbeeld als de BTW-afdracht eraan komt. Direct zonder stapels documenten weten hoeveel krediet jij kunt krijgen? Doe de QuickScan en ontdek jouw mogelijkheden.

4. Zet je openstaande facturen om in werkkapitaal

Het kan voorkomen dat je een flink bedrag aan openstaande facturen (debiteuren) hebt. Vaak is dat bedrag groot genoeg om de volledige BTW te kunnen afdragen. Floryn biedt je de mogelijkheid om direct geld op te nemen. Zonder dat je je facturen hoeft te verkopen, ze blijven geheel jouw eigendom! Ook mengen we ons niet in jouw klantrelatie. Bij Floryn betaal je geen vaste kosten en zit je nergens aan vast. Daarom kun je het goed inzetten als oplossing voor de BTW-afdracht.

Praktische tips & tricks voor je btw en inkomstenbelasting

Je aangifte wordt een stuk makkelijker als je goed bent voorbereid. Je administratie speelt daarbij een belangrijke rol. Wat heb je precies nodig voor een goede aangifte?En wie kan je helpen bij je fiscale vragen? Je voorbereiding start hier.