In 3 stappen naar een duurzamer mobiliteitsbeleid

banner-mobility-02

Nu het thuiswerkbeleid is afgeschaft, beginnen de wegen weer langzaam vol te stromen met mensen die naar hun werk gaan. Sluiten jouw medewerkers ‘s ochtends ook ‘gewoon’ weer in de file aan? Denk dan eens aan een duurzamer mobiliteitsbeleid.

Je hoeft geen klimaatwetenschapper te zijn om te zien dat we in coronatijd groener omsprongen met mobiliteit. Minder auto’s op de weg zorgt voor minder uitstoot, en dat is beter voor het milieu. Toch is volledig thuiswerken voor veel bedrijven geen optie. Wat kun je dan doen om te verduurzamen?

Kies voor hybride werken

Grote kans dat je deze term wel eens voorbij hebt horen komen. Hybride werken betekent dat je medewerkers deels thuis en deels op kantoor. Zo combineer je de voordelen van beide varianten. Op kantoor kunnen je medewerkers live samenwerken, dat is toch fijner dan via een videocall. Ook kunnen je teams hier een hechtere band opbouwen, bijvoorbeeld tijdens een gezellige gezamenlijke lunch. Als je medewerkers thuis aan het werk zijn, hebben ze vaak een rustigere omgeving. Dat maakt thuiswerken extra geschikt voor werkzaamheden waar je je voor moet concentreren.

Doordat je medewerkers bij hybride werken niet elke dag naar kantoor hoeven te gaan, verminder je het aantal reisbewegingen. Je kunt er daarnaast voor kiezen om medewerkers te vragen buiten de spits te reizen, zo staan ze minder in de file. Let wel op dat je duidelijke afspraken maakt over wie wanneer thuiswerkt. Anders staat die belangrijke klant straks ineens voor een dichte deur!

Hoe richt je een hybride kantoor in?


Als je medewerkers niet meer elke dag naar kantoor komen, heb je een andere inrichting van je kantoor nodig. Vaste werkplekken blijven anders een groot deel van de week leeg, dat is zonde. Investeer liever in inspirerende ruimtes waar teams creatieve brainstorms kunnen houden of hybride kunnen vergaderen. In het laatste geval heb je niet meer genoeg aan een galmend hokje. Kies liever voor een goed geïsoleerde zaal met de juiste technologie om ook thuiswerkers volledig mee te laten vergaderen.

Tip: vergeet ook de inrichting van de thuiswerkplek niet!

Kantoordag? Stimuleer duurzame alternatieven voor de auto

Op de dagen dat je medewerkers naar kantoor reizen, is het natuurlijk heel verleidelijk om de auto te pakken. Veel mensen zijn dit simpelweg gewend van voor de coronatijd. Toch is het niet bepaald duurzaam, deze drie alternatieven kunnen je mobiliteitsbeleid verder vergroenen:

Carpoolen en de deelauto

Heb je in de file wel eens om je heen gekeken? In de meeste auto’s zit maar één persoon, terwijl er plaats is voor vier of vijf. Als jouw medewerkers uit dezelfde regio komen, is het veel groener om samen naar kantoor te reizen. Dat is ook nog eens een stuk gezelliger.

Veel auto’s staan een groot deel van de tijd voor de deur, dat is zonde! Er zijn tegenwoordig op steeds meer plekken deelauto’s beschikbaar. Als werkgever kun je de kosten op je nemen, om deze optie nog aantrekkelijker te maken.

Kies voor het openbaar vervoer

De trein en bus zijn nog steeds prima alternatieven voor de auto, zeker wanneer je kantoor in de stad staat. Je kunt ervoor kiezen om deze optie aantrekkelijker te maken, door een trein- of busabonnement volledig te vergoeden, maar bij autorijden alleen de 19 cent per kilometer te rekenen. Reizen met het OV is dan een stuk voordeliger. Zijn je medewerkers nog niet zo enthousiast? Laat dan het goede voorbeeld zien en pak zelf regelmatig de trein.

Schaf fietsen aan voor je medewerkers

Als je medewerkers in de buurt van kantoor wonen, is het natuurlijk helemaal gezond wanneer ze op de fiets komen. Je kunt dit stimuleren door (deel)fietsen aan te schaffen waarmee ze in no time op kantoor zijn. Je kunt eventueel zelfs bonussen uitdelen aan medewerkers of teams die het vaakst de fiets pakken. Zijn jouw mensen iets minder sportief? Dan kun je natuurlijk ook voor elektrische fietsen kiezen. Dan is dit alternatief net iets minder groen.

Bepaal hoe je dit gaat bekostigen

Al deze aanpassingen kunnen je helpen om je mobiliteitsbeleid flink te vergroenen, uiteraard zijn hier wel kosten aan verbonden. Afhankelijk van wat je precies nodig hebt, kun je bij Floryn verschillende soorten bedrijfsfinanciering aanvragen om deze te bekostigen. Zo is er de zakelijke lening voor grotere uitgaven, denk bijvoorbeeld aan het verbouwen van je kantoor. Bij een zakelijk krediet heb je juist doorlopend toegang tot extra kapitaal. Benieuwd naar de mogelijkheden? Online doe je al binnen twee minuten een aanvraag. Je weet dan binnen een dag wat je kunt lenen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ontdek welke soorten bedrijfsfinanciering Floryn heeft voor ondernemers met groeiambitie.