Investeren in groei? Zo beperk je de risico's!

banner-financial-admin-01

Ben je al een tijdje aan de weg aan het timmeren, en wil jij graag groeien met je bedrijf? Met een goede voorbereiding kun je de bijbehorende risico’s beperken. Zo groei je op een gezonde manier.

Kies de juiste richting

Er zijn veel verschillende groeirichtingen waar je uit kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld een breder assortiment aan producten gaan aanbieden, nieuwe medewerkers aannemen, of een eerste stap over de grens wagen. Welke groeivorm past bij jouw onderneming? 

Dat bepaal je door een stukje verder vooruit te kijken. Bedenk niet alleen wat je het komende jaar wilt bereiken, maar waar je over vijf tot tien jaar wilt staan. Maak dit zo concreet mogelijk. Hoe helderder jij de stip op de horizon kunt zetten, hoe beter. Dan kun je beter bepalen welke stappen je moet zetten om deze te bereiken, en neem je geen verkeerde afslagen. Je kunt jezelf vragen stellen als:

  • Welke positie heeft mijn bedrijf in de markt?
  • Wat voor soort producten of diensten verkopen we?
  • Hoeveel winst draaien we?
  • Hoeveel en wat voor soort medewerkers hebben we in dienst?
  • In welke regio’s en landen zijn we actief?

Maak onderbouwde plannen

Of je nu een extra vestiging wilt openen, of juist een nieuw product wilt introduceren, een strak plan is onmisbaar. Zet voordat je daadwerkelijk stappen zet helder op papier hoe je dit wilt gaan doen. Waarom is dit het juiste moment? Wat heb je allemaal nodig om je ideeën tot een succes te maken? Je kunt dit document zien als een soort ondernemingsplan in het klein. Het helpt je om richting te geven aan je plannen, en mogelijke struikelpunten snel in het vizier te krijgen. Zo kon je later niet voor vervelende verrassingen te staan.

Vergeet het financiële plaatje niet. Reken goed door hoeveel geld je precies nodig hebt om je ambities waar te maken, en wanneer je de investering terugverdiend zult hebben. Het zou vervelend zijn als je een investering doet die eigenlijk niet rendabel is. Ben je niet zo handig met cijfers? Dan is het slim om hierbij een financiële expert aan te haken.

Vind de juiste mensen

Je kunt nog zulke mooie plannen maken, maar het wordt niks zonder de juiste mensen op de juiste plek. Dit is vaak dit een bottleneck, omdat bedrijven niet genoeg medewerkers kunnen vinden. Steek daarom genoeg tijd en aandacht in het opstellen van aantrekkelijke vacatures, liefst ondersteund door multimedia om kandidaten een goed idee te geven van de werkplek. Maak niet de fout om te willen beknibbelen op salaris, in deze arbeidsmarkt hebben de sollicitanten vaak genoeg banen om uit te kiezen. Zorg ook voor een goed onboardingstraject, zodat je nieuwe mensen zich direct goed thuis voelen in het bedrijf. Zo wordt de kans dat ze binnen een maand weer weg zijn een stuk kleiner.

De juiste financiering

Om te groeien, heb je nu eenmaal geld nodig. Sommige bedrijven hebben zelf veel eigen geld, maar de meesten gaan op zoek naar financiering. Er zijn verschillende soorten om uit te kiezen, of te combineren. Denk bijvoorbeeld aan crowdfunding, waarbij je financiering ophaalt bij het grote publiek. Je kunt het ook bij de bank proberen, maar daar duurt een aanvraag vaak erg lang. Bij Floryn krijg je al binnen twee minuten een online indicatie en weet je binnen 24 uur precies waar je aan toe bent. Je kunt kiezen tussen de zakelijke lening en het zakelijke krediet. Bij een zakelijk krediet kun je doorlopend geld opnemen, terwijl je bij een zakelijke lening direct een bedrag op je rekening krijgt. Deze laatste variant is dus handig wanneer je een grote investering wilt doen.

Ontdek jouw mogelijkheden bij Floryn!

Ontdek de financieringen bij Floryn en kies welke het beste bij jouw onderneming past.