Wat is groeigericht ondernemen? 4 visies van experts

mannen-in-magazijn-banner-08

Over groeigericht ondernemen zijn heel wat boeken en artikelen geschreven. Maar wat verstaan we precies onder groeigericht ondernemen? Hebben we het dan over nieuwe vestigingen openen of meer omzet genereren? Ondernemers en marketingexperts geven hun visie op groei.

Wat is groeigericht ondernemen? Deze vraag stelden we aan de volgende experts:

  • Manon van Essen - Founder & Owner Magioni
  • Sven van der Biezen - CEO en mede-oprichter Floryn
  • Rudy Moenaert - Professor of Strategic Marketing TIAS
  • Marcel Molenaar - Country Manager & Director Marketing Solutions Benelux

Marktaandeel verkrijgen

Manon van Essen (founder Magioni): “Groeigericht ondernemen gaat in mijn ogen om marktaandeel verkrijgen binnen je eigen segment. Bij Magioni begeven we ons in het segment verse pizza’s in de supermarkt. Het is ons inmiddels gelukt: onze bloemkool pizzabodem is nu het bestverkopende pizzaproduct in de supermarkt. Sinds dit jaar worden er meer Magioni pizza’s verkocht dan ongezonde pizza’s.”

Meer impact maken

Sven van der Biezen (CEO en mede-oprichter van Floryn): “Het doel om te groeien  zit niet alleen in omzet. Het gaat juist om het aantal mensen dat van je product of dienst gebruikt maakt en de impact die je daarmee maakt. Sluit jouw product of dienst aan op een behoefte in de markt, dan stijgt het aantal klanten vanzelf. In de ideale situatie is men bereid om hiervoor te betalen, maar dat hoeft niet altijd. 

Kijk bijvoorbeeld naar TikTok. Het platform is waanzinnig winstgevend, maar daarvoor waren eerst vele gebruikers nodig. Meer gebruikers betekent meer impact en inmiddels verdient TikTok geld met een advertentiemodel.”

Waarde creëren

Rudy Moenaert (Professor of Strategic Marketing TIAS): “Groei zou ik definiëren als de creatie van waarde. Waarde creëren gebeurt op verschillende niveaus:

1. De waarde voor de klant. Wat betekent het bedrijf voor de gebruiker? Dit heeft te maken met klanttevredenheid, maar ook het marktaandeel speelt een rol.

2. Financiële waarde. De financiële waarde van een bedrijf is vooral relevant voor de aandeelhouder. Wat is je financiële return?

3. De waarde voor de medewerker. Deze waarde is meer dan ooit relevant, zeker in tijden van het coronavirus. Kun je als bedrijf groeien als je je medewerkers in de kou laat staan? Medewerkers gaan niet meer zomaar akkoord met alles. Creëer dus waarde door goed voor je personeel te zorgen.

4. De waarde voor de belanghebbenden, in breder perspectief. Als bedrijf heb je een social responsibility en de keuze hoe je omgaat met het milieu. Kijk bijvoorbeeld naar Nespresso. We drinken met z’n allen steeds meer koffie uit capsules en Nespresso heeft de eerste 3 waardes prima op orde. Maar deze laatste waarde? Nespresso veroorzaakt een wereld vol lelijke capsules. Als bedrijf heb je in mijn ogen de verantwoordelijkheid om hier op de juiste manier mee om te gaan.” 

Niet meer, maar beter

Marcel Molenaar (Country Manager & Director Marketing Solutions Benelux): “In het huidige tijdsgewricht gaat groei niet zo zeer over meer, maar over beter. Managementwetenschapper Henry Mintzberg betoogt dit ook. Bedrijven die focussen op ‘beter’ zijn succesvoller. Beter voor je stakeholders, in je maatschappelijke verantwoordelijkheid, op het gebied van diversiteit, enzovoorts.

Daarnaast denk ik dat nog iets anders belangrijk als je wil groeien: de lerende organisatie. Om sustainable growth the realiseren moet je organisatie blijven leren. Ik heb veel gezien dat een organisatie vanuit een bepaalde businessmodel of first mover advantage vast komt te zitten. Soms lijkt het van dag tot dag alsof er weinig verandert, maar achteraf vraag je je af waar het mis is gegaan. Het is dus belangrijk om te blijven leren en ook je medewerkers mee te nemen in dat leren.”

Conclusie: wat is groeigericht ondernemen?

Groeigericht ondernemen gaat volgens deze experts dus vooral om waarde creëren en verbeteren van wat je al doet. Daarbij is het altijd belangrijk dat je een duidelijk doel voor ogen hebt. Wat wil je bereiken? Wat wil je veranderen aan de wereld? Zodra het jou lukt om deze vragen te beantwoorden en stap voor stap naar dat doel toe te werken, volgt de groei in omzet vanzelf. 

Meer weten?

Nieuwsgierig naar meer informatie over groeigericht ondernemen? Bekijk dan onze longread Groeigericht ondernemen: de adviezen van succesvolle ondernemers en experts. In de longread lees je inspirerende cases en praktische tips. Heel interessant voor ondernemers die hun bedrijf willen laten groeien!

Meer weten over groeigericht ondernemen?

Bekijk dan onze longread Groeigericht ondernemen: de adviezen van succesvolle ondernemers en experts.