3 mogelijkheden om jouw werkkapitaal in te zetten

kijkend-naar-scherm-banner-03

Hoewel veel ondernemers focussen op het vergaren van voldoende werkkapitaal, zijn er ook bedrijven met een overschot. Een gezonde onderneming heeft namelijk genoeg werkkapitaal, maar ook zeker niet te veel. In dit artikel bespreken we drie verschillende manieren om je werkkapitaal aan het werk te zetten

Wat is werkkapitaal eigenlijk?

Weet je eigenlijk niet zo goed wat werkkapitaal precies is? Geen zorgen, je bent niet de enige. Werkkapitaal is het geld wat je gebruikt om aan je doorlopende financiële verplichtingen als bedrijf te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De kosten voor inkoop
  • De huur van je bedrijfspand
  • Het salaris van je personeel.

Je berekent je werkkapitaal door je vlottende passiva (crediteuren/andere kortlopende schulden) van je vlottende activa (debiteuren/voorraden/liquide middelen) af te trekken. Kortom: je kortlopende bezittingen min je kortlopende schulden.

Je wilt dat de uitkomst positief is, anders heb je niet genoeg geld om je bedrijfskosten te betalen. Er is ook zoiets als te veel werkkapitaal. Dan liggen er te veel voorraden of te veel geld dat niet wordt ingezet voor investeringen.

Werkkapitaal voor je voorraad

Bij sommige bedrijven is het werkkapitaal te hoog doordat er te veel voorraad is ingekocht. Wanneer je te veel voorraad hebt, levert dat een risico op. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de een deel onverkoopbaar wordt, doordat er ineens minder vraag is. Dat kan flinke gevolgen hebben voor de financiële gezondheid van je bedrijf. Veel ondernemers die leveren aan de horeca zagen dit bijvoorbeeld gebeuren tijdens de coronacrisis.

Kijk dus nog eens kritisch naar je voorraad, heb je niet te veel liggen voor de huidige vraag? Zo ja, kan het helpen om een nieuwe afnemer te zoeken. Op deze manier blijft je voorraad niet zo lang liggen. Uiteraard is het daarbij belangrijk dat de productie ook mee kan draaien. Je kunt er ook voor kiezen om de huidige voorraad iets te laten slinken door middel van een uitverkoop. Juist meer voorraad nodig? Dan kun je je werkkapitaal, bijvoorbeeld een zakelijk krediet van Floryn, inzetten om dit in te kopen.

Neem extra personeel in dienst

Een andere manier om je werkkapitaal slim in te zetten, is door nieuwe mensen aan te nemen. Zo gaan je maandelijkse kosten omhoog, maar kun je wel groeien. Houd rekening met het feit dat meer medewerkers vaak tot meer productie leidt. Hierdoor heb je weer meer werkkapitaal nodig. Snijd jezelf hier niet in de vingers.

Je kunt zelf op zoek gaan naar nieuwe mensen, een uitzendbureau inzetten of je eigen medewerkers vragen iemand aan te dragen. Het grote voordeel van de laatste variant, is dat de nieuwe mensen waarschijnlijk sneller worden opgenomen in het team. Houd hierbij wel de regie, je wilt geen matige medewerker verwelkomen omdat het toevallig de beste vriendin van de planner is.

Doe een investering

Als er te veel geld ongebruikt in het bedrijf blijft zitten, is dat natuurlijk ontzettend zonde. Waarom zou je dit niet gebruiken om een investering te doen? Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe machine, bedrijfswagen of inventaris voor je bedrijfspand. Probeer dit allemaal zoveel mogelijk met het geld in je onderneming te financieren. Zo wordt je bedrijf rendabeler.

Kom je met dit geld niet helemaal uit? Dan is het ook mogelijk om een zakelijke krediet aan te vragen voor het resterende bedrag, bijvoorbeeld bij Floryn. Je weet dan binnen vierentwintig uur waar je aan toe bent. Het bedrag staat direct op je rekening.

Extra werkkapitaal nodig om te investeren?

Kijk dan eens of een zakelijk krediet van Floryn voor jou een optie is.