De 4 tips om een sterk team te bouwen

collegas-aan-het-werk-banner-05

Als ondernemer ben je graag de kartrekker, maar op het moment dat je wil groeien moet je steeds meer zaken gaan uitbesteden. Het succes van veel bedrijven is gebouwd op mensen, daarom wil je taken alleen uit handen geven aan de juiste personen. Hoe stel je een top team samen en hoe houd je je mensen tevreden?

Deze tips komen voort uit interviews met 2 doorgewinterde ondernemers/managers:
  • Sven van der Biezen is CEO en mede-oprichter van Floryn. In 15 jaar tijd heeft hij verschillende bedrijven gestart. Samen met twee anderen startte hij een aantal jaar geleden Floryn.
  • Marcel Molenaar is Country Manager & Director Marketing Solutions Benelux bij LinkedIn. Meer dan 17 jaar ervaring heeft Marcel Molenaar op het gebied van digitale media en met het bouwen van succesvolle online marketing- en salesproposities.

Succes is gebouwd op mensen

Groei start met het neerzetten van een sterk team. Een veelgehoorde tip van ondernemers: verzamel mensen om je heen die slimmer zijn dan jij! Marcel Molenaar beaamt dit: “Ik denk dat je bedrijf zich het beste kan onderscheiden met je mensen. Het unieke talent wat jij binnenhaalt gaat het verschil maken. In mijn optiek zijn mensen je number one priority.”

4 tips om een sterk team te bouwen

Tijd om een sterk team te bouwen! Hoe pak je dat aan? Sven van der Biezen geeft 4 belangrijke tips:

1. It’s a numbers game

Spreek genoeg mensen om echt goed te weten te komen wie aansluit bij je bedrijf en het profiel dat je zoekt. Na 10 gesprekken krijg je daar veel meer gevoel bij dan wanneer je er maar 2 spreekt.

2. Het profiel moet duidelijk zijn

Wat zijn de verantwoordelijkheden van de persoon die je wil gaan aannemen? Spreek wederzijds je verwachtingen uit en zet ze vervolgens duidelijk op papier. Maak een 3-, 6- en 12-maandenplan. Zo houd je samen een duidelijk doel voor ogen.

3. Bij twijfel, niet oversteken

Zegt je onderbuikgevoel niet aannemen? Dan niet doen. Want een verkeerde hire kost je uiteindelijk alleen maar meer tijd en geld, dan een maand later de juiste persoon aannemen.

 

4. Besteed aandacht aan je cultuur

Creëer een cultuur met veel vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheid. Er moet ruimte zijn om fouten te maken. Nieuwe mensen kijken nog fris naar je organisatie en dat is ontzettend waardevol.

Personeel motiveren

De meeste mensen beginnen vol enthousiasme aan een nieuwe baan, maar iedereen weet dat motivatie niet altijd overdadig aanwezig is. Tijd om hieraan te werken. Dat begint bij verwachtingen goed uit te spreken naar elkaar. Wederzijds. Luister als werkgever dus ook goed naar wat je personeel van jou verwacht. Zo creëer je een situatie waarin iedereen tevreden is.

Ook heeft motiveren meestal een directe link met waarderen. Spreek je waardering dus uit, in de vorm van complimentjes, af en toe een leuke attentie en salarisverhoging als dat verdiend is. Sven van der Biezen zegt altijd: “Zorg goed voor je mensen, dan zorgen ze ook goed voor jou.”

Gaat het even iets minder goed? Juist dan is motiveren belangrijk! Door het coronavirus moeten we massaal een flinke periode thuiswerken. Dat brengt heel wat uitdagingen mee, ook op het vlak van motivatie. Bij Floryn hebben we onze medewerkers daarom af en toe verrast met een leuke attentie die werd thuisbezorgd. Geen maandelijkse borrel? Geen probleem! Dan sturen we dat borrelpakket toch gewoon toe. Dit is een goede manier om je waardering uit te spreken en je medewerkers gemotiveerd te houden. 

Meer tips om te groeien

Voor meer tips raden we je deze longread aan: Groeigericht ondernemen: de adviezen van succesvolle ondernemers en experts. De longread staat vol met interessante tips en inspirerende cases met input van:

  • Manon van Essen - Founder & Owner Magioni
  • Sven van der Biezen - Mede-oprichter & CEO Floryn
  • Marcel Molenaar - Country Manager & Director Marketing Solutions Benelux
  • Rudy Moenaert - Professor of Strategic Marketing TIAS

Meer tips om te groeien?

Voor meer tips raden we je de longread aan: Groeigericht ondernemen: de adviezen van succesvolle ondernemers en experts.