Best practices: je businessmodel omgooien voor corona

man-laptop-tekenen-banner-09

Afwachten tot corona voorbij is? Dat is geen optie. Als ondernemer wil je verder. Maar wat doe je als de maatschappij platligt en jouw activiteiten worden gecanceld? In dit artikel lees je hoe andere ondernemers dit succesvol aanpakken.

Als de wereld om je heen verandert, dan doe je waar je als ondernemer goed in bent: inspelen op de vraag van de markt. Om succes te blijven boeken met je onderneming kun je dan soms niet anders dan je strategie te wijzigen. 

LIFFIN: van festivaltent naar tiny house

Grote kans dat je de tenten van LIFFIN wel kent, omdat je ze gezien hebt in de media of omdat je er misschien wel eens in geslapen hebt. LIFFIN creëert een unieke slaapervaring, overal waar mensen op zoek zijn naar ontspanning. Ze maken allerlei soorten tenten voor sportevenementen en festivals zoals Pinkpop, Tomorrowland en Defqon.

Helaas gingen al deze prachtige festivals in 2020 niet door. Maar LIFFIN verloor haar doel niet uit het oog. Het bedrijf bouwde hun meest luxe festival accommodatie - de Daimond Suite - om tot een duurzame tiny house. Zo kunnen mensen op pop-up campings en in natuurgebieden alsnog genieten van een unieke slaapervaring. Veilig en in alle rust.The Diamond Suite Ecohouse LIFFIN

Growth Tribe: de switch naar online

Zoek je een cursus growth hacking, dan kom je direct uit bij Growth Tribe. ‘s Werelds eerste growth academy verzorgt trainingen voor individuen en bedrijven. De charme van zo’n training was misschien juist wel het uitstapje naar de Kattenburg in Amsterdam waar je vervolgens in een ruimte zat vol enthousiaste professionals.

En toen kwam corona en het advies om zoveel mogelijk thuis te werken. Trainingen op locatie werden massaal geannuleerd. Weg business voor Growth Tribe. Gelukkig werken er wat mensen die wel iets weten van optimalisatie. Binnen no time werden de trainingen aangepast zodat ze weer door konden gaan, maar dan online. Niet afwachten, maar veranderen!


Zarzo: Michelinsterrendiner afhalen

Horeca-ondernemers hebben het dit jaar zwaar. Na een korte versoepeling in de zomer kregen restaurants en cafés in oktober weer te horen dat ze hun zaak moeten sluiten. Klanten ontvangen is geen optie, maar klanten bedienen wel! Daarom zijn veel restaurants begonnen met afhalen. 

Ook bij sterrenrestaurants zoals Zarzo kun je een volwaardig diner afhalen om er thuis van te genieten. Om de kwaliteit te garanderen, moet je de gerechten zelf opwarmen en afmaken. Daarvoor heeft het restaurant handige tutorial-video’s op hun website gezet. Een andere tak van sport, maar Zarzo bereikt nog steeds hetzelfde doel: mensen laten genieten van de beste ingrediënten. 

Gewoon afhalen is niet genoeg volgens Loetje. Het biefstukrestaurant heeft op verschillende locaties een Drive In geopend, waar je met de auto doorheen gaat om je avondeten op te halen. Dit bleek de eerste lockdown een groot succes dus tijdens de tweede lockdown keerde het concept uiteraard terug. Misschien wel blijvend?

Conclusie: kies een andere strategie om je doel te bereiken

Wat deze ondernemers gemeen hebben, is dat ze blijven streven naar hun doel. Ze hebben enkel de strategie gewijzigd. Je businessmodel omgooien is een grote stap, dus het is belangrijk om goed na te denken over waarom je dingen doet. Wat is je uiteindelijke doel? Hoe kun je dit doel op een andere manier bereiken? Pas je strategie aan en je zal ook in tijden van corona met succes je doelen behalen!