De 3 belangrijkste learnings van 10 maanden thuiswerken

shutterstock_1083589787

In 2020 hebben we ons flink moeten aanpassen. De manier waarop we werken, reizen en onze vrije tijd besteden is compleet veranderd. Daar kunnen we veel van leren. Hoewel we bij Floryn gewend waren aan af en toe een dagje thuiswerken hebben we het afgelopen jaar een hoop nieuwe dingen geleerd. We delen onze learnings graag met jou.

1. Verder weg, maar minder afstand

Huh, minder afstand? Thuiswerken zorgt toch juist voor meer afstand? Dat lijkt in eerste instantie misschien zo, maar wij hebben dat echt anders ervaren. Laat het ons even uitleggen. Dat menselijk contact heel belangrijk is weten we allemaal. Even bijkletsen over het weekend, de praatjes bij het koffieapparaat en af en toe een grapje maken: ook als je thuiswerkt zijn deze momentjes essentieel. Kom in je teammeeting op maandagochtend dus niet direct ter zake, maar neem even 5 minuutjes om te kletsen over het weekend. Of bel je favoriete collega in de ochtend even op. Grote kans dat je dit na al die maanden al doet.

Je leert elkaar op een andere manier kennen

Dit ‘afstandelijke’ contact heeft ook voordelen. Het woord afstandelijk verwijst hier wat ons betreft alleen naar de letterlijke afstand, want het contact is stiekem persoonlijker dan ooit. Want wanneer krijg je nou de kans om de woonkamer van je collega of zelfs zakelijke relatie te bekijken? Ineens zie je schilderijen, boeken, planten, partners, kinderen en huisdieren voorbij komen op de webcam. Zelfs als de webcam uit staat, zijn die laatste twee regelmatig goed te horen. Het zorgt soms voor wat ongemakkelijke situaties, maar dat heeft juist een positief effect op je onderlinge relatie. Je leert elkaar op een andere manier kennen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en dat verbroedert. Wij zien dit als een voordeel!

2. Ritme is heilig

Een gezond dagritme is misschien wel de grootste uitdaging als je thuiswerkt. Je hoeft je huis niet uit, dus voor je het weet zit je de hele dag op dezelfde stoel. Geen goed idee. Hoe een gezond leven eruit ziet weet je natuurlijk wel, maar het kan geen kwaad om de belangrijkste dingen nog even op een rijtje te zetten:

 • Thuiswerkplek
  Creëer een aparte werkplek, als je daar de ruimte voor hebt. Zo maak je duidelijker onderscheid tussen werken en ontspannen.
 • Pak 8 uur slaap
  Ga elke avond om een vast tijdstip naar bed en zet de wekker ruim een uur voordat je wil beginnen met werken.
 • Doe in de ochtend iets voor jezelf
  Je hebt nu geen reistijd, dus deze tijd kun je mooi gebruiken om eerst iets voor jezelf te doen zoals wandelen, mediteren of een boek lezen. Zet daarna je werkcomputer pas aan.
 • Zeg je collega’s gedag
  De scheiding tussen werk en privé is klein, daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de overgang van het een naar het ander. Begin de week met even bijkletsen over het weekend. Sluit je werkdag ook altijd af: wens je collega’s een fijne avond en zet je computer helemaal uit. Morgen weer een dag!
 • Neem pauze (weg bij je beeldscherm!)
  Pak tijdens de lunchpauze weer even een momentje voor jezelf. Ga weg bij je beeldscherm en eet een voedzame lunch. Aanrader: maak een lunchwandeling! Beweging is altijd belangrijk en in de winter zijn het aantal zonuren schaars. Dit is je kans om wat vitamine D te incasseren.

  Wees eens eerlijk: kun jij ze allemaal afvinken of zie je nog ruimte voor verbetering? Het is nog niet te laat voor goede voornemens ;-)

  Plannen, prio’s & structuur

  Structuur is ook in teamverband ontzettend belangrijk als iedereen thuiswerkt. Probeer zoveel mogelijk terugkerende meetings te plannen, duidelijk prioriteiten te stellen en goede afspraken te maken. Hiermee creëer je rust, weet iedereen precies wat hij of zij moet doen en zorg je ervoor dat niemand zich ‘verloren’ voelt. De meeste teams bij Floryn hebben hiervoor een dagelijks incheck-momentje. Bijvoorbeeld door in de ochtend even in te bellen met het team om in een paar minuutjes bespreken wat je die dag gaat doen en wat en wie je daarbij nodig hebt.

Communicatie-hub

Een andere tip: gebruik een goede communicatie-hub om alle conversaties in je bedrijf te stroomlijnen. Bij Floryn gebruiken we Slack, maar een ander bekend voorbeeld is Microsoft Teams. Ideaal voor laagdrempelig contact en om op de hoogte te blijven van waar je collega’s mee bezig zijn. Moedig elkaar aan om actief te delen waar je mee bezig bent. Let wel op: contact via een online hub is niet genoeg! Houd je medewerkers betrokken en organiseer minimaal elke maand (liefst vaker) een bedrijfsbrede videocall.

3. Thuiswerken kan prima

Thuiswerken zal ook in (een deel van) 2021 de norm blijven. Sterker nog: wij voorspellen dat thuiswerken wereldwijd steeds meer de norm wordt. Misschien niet fulltime, maar alle (digitale) beroepen die gemakkelijk kunnen thuiswerken zullen ook na de coronacrisis gedeeltelijk blijven thuiswerken. We hebben in 2020 namelijk ontdekt dat je helemaal niet altijd bij elkaar in een ruimte hóeft te zijn voor een meeting. Een positief bijeffect van corona is dat digitalisering in een stroomversnelling is geraakt. In 2020 (en nu nog steeds) heeft de noodzaak om te digitaliseren voor een grote uitdaging en veel stress gezorgd, maar op de lange termijn plukken we daar allemaal de vruchten van. In een korte tijd hebben we ontdekt hoe het ook anders kan, op afstand.

De toekomst: flexkantoren

Met dit in het achterhoofd gaat de manier waarop we kantoren inrichten veranderen. Want waarom zou je elke medewerker een eigen bureau geven als ze maar de helft van de tijd op kantoor zijn? Dat betekent meer flexwerkplekken: geen vaste bureaus en een echte clean desk policy. Moderne kantoren gingen de afgelopen jaren uit van werkplekken voor 70% van het aantal medewerkers, maar misschien kunnen we voortaan zelfs wel vooruit met 50%. Flexibel werken is prettig voor medewerkers én levert ook nog eens een kostenbesparing op. Op naar meer efficiëntie!

Succes met thuiswerken - en vergeet niet om straks nog even een wandeling te maken.