Diversiteit en inclusiviteit: zo vergroot je dat binnen je bedrijf

banner-diversity-01

Er is tegenwoordig steeds meer aandacht voor thema’s als diversiteit en inclusiviteit. Met een diverser personeelsbestand zorg je niet alleen voor een prettige werkplek, maar ook voor een betere aansluiting bij je klant. Hoe kun je hier mee aan de slag?

Diversiteit op de werkvloer zorgt voor veel voordelen. Doordat je medewerkers met verschillende invalshoeken hebt, kun je als organisatie originele, vernieuwende oplossingen bedenken. Ook wordt het eenvoudiger om verschillende doelgroepen aan te spreken als je personeelsbestand een goede afspiegeling van de samenleving is. Tot slot kan diversiteit en inclusiviteit leiden tot een beter imago, al zou dit natuurlijk niet de enige reden moeten zijn om met het thema aan de slag te gaan.

Wat is het verschil tussen diversiteit en inclusiviteit?

Deze twee termen worden regelmatig met elkaar verward. Hoewel het over hetzelfde thema gaat, is er een belangrijk verschil. Waar diversiteit gaat over de mix van mensen met verschillende achtergronden, gaat het bij inclusie over hoe we daarmee omgaan. Met andere woorden: getallen versus gedrag. In het Engels wordt vaak de volgende vergelijking gemaakt: "Diversity is being invited to the party, inclusion is being asked to dance."

In het Nederlands: diversiteit gaat om uitgenodigd worden voor het feest, inclusiviteit is gevraagd worden om te dansen. Binnen een bedrijf betekent dit dat je niet alleen verschillende typen mensen aanneemt, maar ook werk maakt van hun binding met de organisatie en de collega’s.

Zo zorg je als werkgever voor meer diversiteit en inclusie

Het begint allemaal bij het aanneemproces. Wie voeg je toe aan je teams? Als je het belangrijk vindt dat je een divers personeelsbestand hebt, is het goed om dit duidelijk kenbaar te maken op je website en op social media. Het is hierbij wel essentieel dat je dit ook echt belangrijk vindt, en niet alleen wilt meeliften op een ‘hype’. Hier prikken veel mensen zo doorheen. Practice what you preach!

Je kunt in je vacatures vervolgens opnemen dat je verschillende minderheden nadrukkelijk uitnodigt om ook te solliciteren. Solliciteren er nog steeds alleen maar witte mannen genaamd Peter? Dan kun je ervoor kiezen om een gespecialiseerd werving-en-selectiebureau in te zetten.

Als je eenmaal een divers personeelsbestand hebt, is het zaak om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt en optimaal tot zijn of haar recht komt. Hiervoor zijn speciale trainingen voor management en leidinggevenden waarin zij leren om kwaliteiten van collega’s met een andere achtergrond dan zij op waarde te schatten en beter in te zetten. Dat heet ook wel inclusief werkgeverschap.

Tip: Het kan helpen om speciale aandacht te geven aan feestdagen als Keti Koti, Paarse vrijdag of het Suikerfeest.

Neem een diversiteitsmanager aan

Heb je een groot bedrijf, maar wil je toch graag genoeg aandacht hebben voor het thema diversiteit en inclusiviteit? Dan kan het slim zijn om iemand aan te nemen die hier gespecialiseerd in is. Een diversiteitsmanager houdt de vinger aan de pols, geeft tips en voert campagnes om ervoor te zorgen dat je organisatie divers en inclusief wordt (en blijft).

Wist je dat je bij Floryn ook terecht kunt voor financiering van een groter medewerkersbestand? Je doet al in twee minuten een online aanvraag, je hebt hiervoor alleen zes maanden aan bankafschriften nodig. Binnen 24 uur weet je hoeveel je precies kunt lenen. Lees alles over deze bedrijfsfinanciering.

Welke vormen van diversiteit zijn er eigenlijk?

Iedereen snapt inmiddels wel dat een bedrijf met alleen maar witte, hetero mannen aan de top niet optimaal is. Maar wist je ook dat er veel verschillende vormen van diversiteit zijn? We zetten de meest bekende voor je op een rij:

  • Huidskleur
    Deze vorm van diversiteit (of het gebrek daaraan), valt het meest op. Goed om te weten: waar we vroeger ‘blank’ zeiden, zeggen we nu vaak ‘wit’. Dat komt doordat we als samenleving de associatie van ‘puur’ en ‘smetteloos’ die bij het woord ‘blank’ hoort minder gepast vinden.

  • Afkomst/cultuur
    Hoewel huidskleur en afkomst vaak hand in hand gaan, gaat afkomst ook over welke culturele achtergrond iemand heeft. 
  • Religie
    De meest voorkomende religies zijn in Nederland het Christendom en de Islam. Uiteraard zijn er nog veel meer verschillende religieuze stromingen.

  • Seksualiteit
    Seksualiteit is erg breed, zo zijn er niet alleen heteroseksueel en homoseksueel, maar ook bijvoorbeeld biseksueel, aseksueel en demiseksueel.
  • Gender
    Gender en seksualiteit worden vaak door elkaar gehaald. Waar seksualiteit gaat over op wie je valt, gaat gender over hoe jij jezelf identificeert. Dat kan als man, vrouw of non-binair (geen man of vrouw) zijn. Dit is iets anders dan sekse, daarbij gaat het over biologische eigenschappen. Vaak wordt hierbij met voornaamwoorden gewerkt om dit te verduidelijken: zij, hij en hen. Goed om te weten: bij transgender mensen matcht de gender identiteit niet met de sekse die zij mee hebben gekregen bij de geboorte.
  • Fysieke en geestelijke beperkingen
    Denk hierbij niet alleen aan mensen die in een rolstoel zitten, maar bijvoorbeeld ook aan mensen met een autisme spectrum stoornis.

Title

Lorem ipsum dolor sit amet