Duurzaam ondernemen: zo vergroen je jouw bedrijf

Groen-01

Aan de slag met verduurzaming van je onderneming? Je hoeft niet meteen je hele bedrijfsvoering op de schop te nemen, vaak maken kleine veranderingen al een groot verschil. In dit artikel bespreken we welke stappen je kunt nemen om je duurzame doelen te bereiken.

Duurzaam ondernemen, waar begin je?

Het is inmiddels voor de meeste ondernemers wel duidelijk dat duurzaamheid een belangrijk thema is. Niet voor niets schieten de duurzame ondernemingen als paddestoelen uit de grond. Toch is het voor bestaande ondernemingen soms best lastig om hun bedrijf te verduurzamen, wanneer het product of de dienst an sich niet per se duurzaam is. Zo is groen ondernemen voor een producent in de biologische zeep eenvoudiger dan voor een meubelfabrikant.

Toch kan iedere onderneming stappen zetten naar duurzaamheid:

  • Denk voor dienstverleners bijvoorbeeld aan de verduurzaming van je kantoor, met gerecyclede kantoorbenodigdheden en duurzame koffie.
  • Zit je in de maakindustrie? Kijk dan eens goed naar je toeleveranciers. Kun je omschakelen naar duurzamere grondstoffen?
  • Wanneer je in de bouw actief bent, zijn extra isolerende materialen wellicht een goede optie.

Tip: Laat je medewerkers meedenken met mogelijke verduurzamingen. Zo kom je samen tot de meest creatieve ideeën. Ook kan het helpen om je team sterker te maken. Door je mensen inspraak te geven, voelen ze zich meer betrokken bij je organisatie.

Verplicht energielabel C kantoorpand

Heb je een eigen kantoorpand? Dan krijg je vanaf 1 januari 2023 te maken met het verplichte energielabel C. Dat betekent dat je pand behoorlijk energiezuinig moet zijn. Als je gebouw hier niet aan voldoet, kun je flinke boetes krijgen, of zelfs het pand moeten sluiten.​​ Heb je op dit moment nog energielabel D of lager? Dan is het slim om alvast aan de slag te gaan met energiebesparende maatregelen, zoals het uitfaseren van aardgas, aanschaffen van led-verlichting en installeren van triple glass. Zo ben je er op tijd bij!

Stippel een groene strategie uit

Natuurlijk is het goed om losse aanpassingen door te voeren binnen je organisatie. Die kleine veranderingen leveren vaak minder weerstand op, maar wel een mooi effect. Toch is het ook belangrijk om verder vooruit te kijken. Door je bedrijf flink te vergroenen, kun je een grote bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de aarde.

Zet hiervoor eerst een stip op de horizon. Waar wil je over vijf jaar staan op het gebied van duurzaamheid? Wees hierbij ambitieus, maar realistisch. Vervolgens is het zaak om kleine deeldoelen op te stellen. Wat heb je allemaal nodig om je hoofddoel te bereiken?

Grote duurzame investeringen

Wanneer je veel impact wilt maken, moet je vaak ook grotere investeringen doen. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een energiezuinigere machine, elektrische bedrijfswagens of zonnepanelen. Om deze te bekostigen, kun je een zakelijk krediet afsluiten. Je ontvangt dan eenmalig het volledig bedrag op je rekening, waarna je in termijnen aflost. Bij Floryn doe je in twee minuten een aanvraag, waarna je binnen 24 uur uitsluitsel krijgt. Je kunt het krediet dan meteen gebruiken voor je duurzame investering.

Tijd voor een duurzame investering?

Misschien is een zakelijk krediet van Floryn de oplossing! Ontdek jouw mogelijkheden via onderstaande button.