Hoe werkt dropshipping? De voor- en nadelen voor ondernemers!

banner_payment

Dropshipping is razend populair, steeds meer webshop eigenaren maken gebruik van deze constructie. Maar wat is het precies, en wat zijn precies de voor- en nadelen?

Wil jij graag online producten verkopen, maar heb je niet genoeg ruimte om een voorraad aan te leggen? Of heb je niet het geld om producten in te kopen? Dan is dropshipping misschien wel iets voor jou. Je hebt dan namelijk helemaal geen voorraden nodig. Wanneer een klant iets in jouw webshop bestelt, bestel jij dit vervolgens bij de leverancier. Die stuurt het product direct naar je klant, zonder dat het eerst bij jou komt.

Beginnen met dropshipping

Wil je dropshipping inzetten voor jouw webshop? Dan is het zaak om op zoek te gaan naar een geschikte leverancier. Je kunt kiezen voor leveranciers in Nederland, of in het (verre) buitenland. Nederlandse leveranciers zijn vaak iets duurder, maar hebben gunstigere levertijden. Ook is de klantenservice vaak beter bereikbaar. Als je bijvoorbeeld een product uit China laat leveren, duurt het vaak twee tot drie weken voordat het in Nederland is. Grote kans dat je klanten dat toch wat te lang vinden.

Zet vervolgens glasheldere afspraken op papier, zodat je precies weet wat je van de andere partij kunt verwachten. Hoe lang mag het maximaal duren voordat je klant een product ontvangt, welke kosten rekent je leverancier en wie is er verantwoordelijk voor het regelen van de retouren?

Let op: je moet je nog steeds houden aan de wetten en regels voor ‘gewone’ webshopeigenaren. Denk bijvoorbeeld aan het geven van duidelijke informatie over levertijden, garantie en retouren.

De voor- en nadelen van dropshipping op een rij

Denk je erover om aan de slag te gaan met dropshipping? Het kan veel voordelen hebben, maar er kleven ook een aantal nadelen aan.

Voordelen van dropshipping

Laten we beginnen met de voordelen. Het belangrijkste voordeel van dropshipping is dat je geen eigen voorraad nodig hebt. Bij de meeste (web)winkels moet je eerst geld uitgeven aan de inkoop van goederen, voordat je geld kunt verdienen aan verkoop. Die investering hoef je bij dropshipping dus niet te doen. Ook loop je niet het risico dat je allerlei producten inkoopt die uiteindelijk niet verkocht worden. Tot slot heb je geen eigen opslagruimte of inpakkend personeel nodig, aangezien je leverancier de producten direct naar de klant stuurt.

Nadelen van dropshipping

Het belangrijkste nadeel van dropshipping, is dat je geen controle hebt over wat je leverancier exact verstuurt. Een verkeerd, kapot of slordig ingepakt product straalt direct af op jouw merk. Dat kan flinke reputatieschade opleveren. Je klant neemt direct met jou contact op over eventuele klachten of vragen over levertijden. Ze willen wellicht hun geld terug, of een nieuw product.

Houd er ook rekening mee dat je leverancier dezelfde producten ook aan andere webshops kan verkopen. Wanneer zij andere prijzen rekenen, kunnen klanten hiernaar gaan vragen.

Toch liever een gewone webshop?

Hoewel dropshipping voor sommige ondernemers een uitkomst kan zijn, kiezen veel mensen toch liever voor een webshop mèt voorraad. Je houdt dan de controle over wat je precies aan je klanten levert. Om de voorraad en huur van opslagruimte te kunnen betalen, kun je kiezen voor een zakelijk krediet van Floryn. Dat geeft je extra financiële ruimte, zodat je kunt blijven investeren in je webwinkel. Je vraagt een zakelijk krediet binnen drie minuten online aan. Na maximaal vierentwintig uur weet je precies wat je kunt lenen.

Ontdek de mogelijkheden voor jouw webshop!

Ontdek welke bedrijfsfinanciering bij jouw onderneming past. Lees meer over onze financieringen of doe de quickscan.