Interview Growth Tribe: in 3 weken digitaal door corona

Ondernemers_GrowthTribe

Growth Tribe groeide als kool - totdat het coronavirus de hele wereld op zijn kop zette. De noodzaak om zo snel mogelijk te digitaliseren was hoog, maar hoe pak je dat aan? We spraken met Daan Akse, Head of Innovation.
Wat doet Growth Tribe precies?

Wij helpen bedrijven en individuen om digitale skills te leren voor de 21ste eeuw. Onze wortels liggen bij growth marketing, daar zijn we mee gestart. Dat hebben we uitgebreid naar UX design, data analytics, groeistrategie; eigenlijk alles om bedrijven te leren hoe ze meer klantcentrisch kunnen zijn.

Wat is jouw rol binnen Growth Tribe?

Als Head of Innovation ben ik verantwoordelijk voor alle nieuwe producten die we ontwikkelen en het commerciële succes daarvan.

Jullie verkopen cursussen en trainingen.

Het gaat ons niet om de cursus, maar om wat we bereiken. We verkopen vaardigheden die je echt nodig hebt in de moderne wereld, zowel om je werk goed te kunnen doen als voor persoonlijke ontwikkeling. De tijd dat je bij een werkgever met een diploma kon aankomen is voorbij. Het gaat niet meer om de juiste papieren, maar om welke vaardigheden je in huis hebt om iets gedaan te krijgen. Die vaardigheden zijn relevant.

Onze cursussen starten daarom altijd met een capability scan: een test om te kijken waar je staat met je vaardigheden. Dat ga je dan vergelijken met waar je zou moeten of willen zijn. Het gat in je profiel is nu heel zichtbaar en daarop focussen we dan. Het programma bestaat voor een deel uit groepssessies en een deel gepersonaliseerde content en persoonlijke coaching.

Growth Tribe groeide als kool, maar toen kwam corona. Wanneer had dit impact op jullie?

Direct in februari merkten we het al. Mensen begonnen cursussen te cancellen en daar schrokken we van. Achteraf was dat niets vergeleken maar wat daarna kwam. In de lockdown is ineens je totale omzet weg, alles, zomaar van de een op de andere dag.

Wat was jullie eerste reactie op corona?

Onze eerste reactie was: hoe kunnen we wat we nu doen, online krijgen? Dat vergde meer dan alleen webcams en microfoons regelen. Ons businessmodel draait om cursussen bij ons op locatie, waarbij inspiratie een belangrijk onderdeel is. De meeste zakelijke cursussen bestonden uit een bootcamp van 2 of 3 dagen bij ons op kantoor. Precies dat online doen werkt niet. Ik weet niet of je wel eens een hele dag in een videocall hebt gezeten, maar dat kost heel veel energie en is gewoon niet vol te houden. We wisten dus dat we ons curriculum helemaal moesten omgooien. Het is gelukt om binnen een slordige 3 weken de belangrijkste producten online te krijgen. Mega indrukwekkend om te zien wat collega’s binnen 3 weken hebben neergezet, maar daarmee waren we er nog lang niet.

In slechts 3 weken - hoe was dat voor medewerkers?

Het was mega stressvol, niet alleen het bedrijf kreeg te maken met een hoop onzekerheid maar iedereen ook gewoon als mens. We zijn een heel internationale club, onze medewerkers hebben familie op allerlei plekken in de wereld. Het was een heftige en onzekere tijd. De grootste stress is na de zomer afgenomen. Toen begonnen we te merken dat we allerlei dingen hadden gevonden die werken. Dat gaf veel hoop. Je raakt er toch een beetje aan gewend - ook al wil je dat liever niet. Ik heb een hekel aan de term maar je snapt wat ik bedoel als ik zeg dat dit het ‘nieuwe normaal’ is.

Hoe hebben jullie het aangepakt om meer producten geschikt te maken voor online?

Dat begint met de vraag: hoe kunnen we waarde leveren voor onze klanten in deze covid-tijd? We hebben dit genavigeerd door het zo klein mogelijk te maken. Constant proberen alles op te breken in verschillende kleine aannames die we stuk voor stuk opnieuw moesten valideren, over zowel nieuwe als oude producten. Een klein groepje gaat dan aan de slag met een experiment, zodat je snel kan bewegen. Het belangrijkste is misschien wel dat je met z’n allen dat proces gebruikt om te leren. Als mensen zijn we in staat om effectief met elkaar samen te werken en samen te leren wat wel en niet werkt.

Wat is in jouw ogen essentieel als je een grote verandering wil doormaken met je organisatie?

Het menselijke vermogen om dingen klein te maken, experimenten te draaien en te leren wat wel en niet werkt. Zo kun je nieuwe kansen ontdekken. Dat is zo belangrijk voor ondernemers. Een mooi voorbeeld vind ik Loveland Festival in Amsterdam. Het festival kon in 2020 niet doorgaan dus dan heb je als ondernemer een groot probleem. In plaats van bij de pakken neerzitten, hebben de ondernemers zich afgevraagd hoe ze hun kennis, ervaring en vaardigheden op dit moment goed kunnen inzetten. Ze constateerden dat ze heel sterk zijn in crowdmanagement en logistiek. Met die ervaring hebben ze een partnership gesloten met GGD om de eerste grote teststraten in te richten.

Interessant. Jij zegt dus dat je niet uit moet gaan van je product of dienst, maar van je vaardigheden als ondernemer?

Je kan wel proberen je winkel of restaurant online te openen, maar dan zoek je eigenlijk gewoon een nieuw kanaal voor een bestaand verdienmodel. Dat is geen garantie voor succes. Daarom is het interessant om te kijken welke vaardigheden je in huis hebt. Ook buiten covid is die vraag heel relevant. De wereld verandert, een hoop banen verdwijnen, worden vervangen door computers en machines. Het is dan relevant om jezelf af te vragen: wat kan ik? Wat vind ik leuk? Hoe kan ik deze vaardigheden inzetten?

Dat is precies wat wij ook hebben gedaan in onze transformatie naar online. Vorig jaar rond deze tijd lag onze focus nog op digitale marketing, maar nu is dat veel breder: data, UX, productmanagement en zelfs leiderschap. We helpen onze klanten met die relevante vraag voor zichzelf te beantwoorden: wat kan ik leren om mijn baankansen te vergroten en mijn werk leuker te maken?

Wordt online leren na corona de nieuwe norm voor Growth Tribe?

Online leren heeft grote voordelen. De programma’s die we nu aanbieden zijn veel meer uitgesmeerd. Effectief leer je dan veel beter omdat je begeleiding krijgt on the job. Dat is gewoon heel anders dan een bootcamp van 2 of 3 dagen, weg van je eigen kantoor. Het is ook veel toegankelijker: je hebt alleen een laptop met internet nodig, dus je kunt de cursus overal volgen.

Traditioneel waren de zomer- en kerstvakantie rustige periodes bij ons, maar in het nieuwe format volgen mensen juist graag cursussen op die momenten. Zelfs als ze vakantie hebben van hun werk vinden ze het leuk om wel gewoon deel te nemen aan de cursus. Deze manier van werken houden we er dus in. Wel zullen we daarnaast zeker weer kortere en meer op inspiratie gerichte trainingen op locatie gaan aanbieden. Dat heeft gewoon een ander doel.

Heb je nog tips voor ondernemers die voor een digitale transformatie staan?

Digitalisering klinkt nieuw en spannend, maar eigenlijk is het ondernemen onveranderd. Een business is succesvol als je dienst of product waardevol is. Leer dus zo snel mogelijk wat waardevol is voor jouw klanten. Doe dat niet in je eentje als directeur, maar stel een team samen waarin alle onderdelen van je organisatie vertegenwoordigd zijn. Maak het team niet te groot want je moet snel kunnen bewegen. Gebruik experimenten om antwoord te krijgen op je vragen.

Het boek Value Proposition Design van Alexander Osterwalder is een goed startpunt. Hij schrijft geen wereldschokkend nieuwe dingen, maar hij heeft een goede handleiding gemaakt waarmee je het stap voor stap kan aanpakken. Heb je geen ervaring met experimenteren, dan kan ik onze crash course aanbevelen. Om meer de diepte in te gaan is de 12-weekse cursus heel geschikt.