Waarom lenen bij de bank zo moeilijk is voor MKB ondernemers

man-met-telefoon-banner-02

Het is voor ondernemers in Europa nergens zo moeilijk om een lening te krijgen als in Nederland, blijkt uit een onderzoek van Panteia in opdracht van de Europese Commissie. Slechts 51% van de kredietaanvragen voor kleine bedrijven wordt volledig gehonoreerd. Treurigheid alom voor het MKB dus! Lees hier waarom het zo moeilijk is voor kleine bedrijven om bij een bank een lening te krijgen.

Voor grotere bedrijven van 250+ medewerkers ligt het afwijzingspercentage laag, maar liefst 96 procent van dit formaat bedrijf ontvangt een volledige financiering na aanvraag.

“Een bank leent je geld als je kunt bewijzen dat je het niet nodig hebt.” - Bob Hope

Echter ligt het percentage bij kleinere bedrijven vele malen hoger, ze vormen een groter risico voor de bank. Zij moeten ook een hogere rente betalen plus wordt er vaak een onderpand gevraagd. Dit komt allemaal door de crisis uit 2008 waardoor banken strengere eisen zijn gaan stellen. Daarnaast heeft de crisis de kleinere bedrijven zelf zwaar getroffen waardoor het moeilijker is geworden voor hen om de kredietwaardigheid van hun bedrijf aan te tonen.

Wat zijn de eisen van de bank?

De bank verwacht een businessplan, een overzicht van financiële cijfers en een goed ondernemersprofiel voordat een kredietaanvraag wordt beoordeeld. Hiervoor moet de MKB-er diep in de buidel tasten. Het maken van een businessplan moet worden uitbesteed wegens onervarenheid of tijdgebrek en een goede accountant kost al snel een paar duizend euro per maand. De bank kijkt daarnaast o.a. ook nog naar de volgende zaken:

  • Kwaliteit van het management. Hoe komen belangrijke beslissingen tot stand? Wordt er op tijd ingegrepen? 
  • Status van de administratieve organisatie. Hoe wordt er omgegaan met tussentijdse cijfers en prognoses? Wordt er tijdig bijgestuurd?
  • Hoe verlopen de kasstromen? De ontwikkeling van de winstgevendheid wordt bekeken.
  • Op welke manier is de onderneming gefinancierd? Is er veel eigen vermogen of juist vreemd vermogen geïnvesteerd?
  • Welke zekerheden heeft het bedrijf? Oftewel, welke activa heeft het bedrijf die eventueel als onderpand kunnen dienen. 
  • Analyse van de branche waarin de onderneming actief is. De concurrentie wordt bekeken, zo ook de vooruitzichten in de branche op de korte en lange termijn.

Nu kun je je voorstellen hoe moeilijk en arbeidsintensief het is om geld bij een bank te lenen voor een MKB-er. Gelukkig zijn er nieuwe partijen die een alternatieve financiering bieden naast de bank. Hier kun je tot 2.000.000 euro lenen, wat binnen 24 uur op je rekening staat. Benieuwd of zo'n alternatieve financiering iets voor jou is? Doe de quickscan

Kortom, het is voor kleinere bedrijven niet makkelijk om bij een bank te lenen. Zij doen er verstandig aan om een alternatieve financierder te zoeken voor hun zakelijk krediet.