Nazomerse struikelblokken: 3 problemen én oplossingen

valkuilen-ondernemer-floryn-financiering

Het klinkt vast bekend. De zomerperiode kan weleens voor onrust zorgen binnen jouw onderneming door de verschillende valkuilen. Medewerkers zijn met vakantie, de markt verandert, de omzet kan teruglopen, enzovoort. We bieden je handvaten hoe je deze valkuilen kunt vermijden en voorbereid aan de slag kunt na de zomer.

Terugkeer van medewerkers na de zomer

De zomer is voor medewerkers een periode om te genieten van vrije tijd en goed tot rust te komen. Niet zo gek dat het voor sommigen wat meer moeite kost om weer in het werkritme te komen. Dit kan leiden tot een verminderde productiviteit en motivatie, wat een negatieve invloed kan hebben op de algehele prestaties van het bedrijf. Werk kan zich ophopen tijdens de vakantie, waardoor vervolgens stress- en burn-outrisico's kunnen ontstaan. Wanneer er als klap op de vuurpijl niet goed wordt gecommuniceerd tussen verschillende teams, kan dit leiden tot misverstanden, vertraagde opdrachten en gemiste deadlines. Liever niet!

Om deze valkuil tegen te gaan, is het een goed idee om de periode na de zomervakantie op een frisse manier te starten. Organiseer bijvoorbeeld een teambuildingactiviteit! Zo motiveer je collega’s om weer aan de slag te gaan na hun vakantie. Zorg daarnaast voor een goede planning (die je opstelt voordat de vakantie begint) zodat de opdrachten na de zomer goed gepland en geprioriteerd kunnen worden. ‘Een opgeruimde planning is een opgeruimd hoofd!’ Stimuleer daarnaast effectieve communicatie tussen de verschillende afdelingen en teams. Dit alles zorgt ervoor dat de bedrijfsvoering na de zomer op rolletjes zal verlopen.

Een veranderende markt

Een ander veelvoorkomend probleem tijdens de zomer is dat de markt verandert. Vraag en aanbod verschuiven, de behoefte van de klant wordt anders, en ook de concurrentie kan veranderen. Bedrijven kunnen moeite hebben met het aanpassen op basis van deze veranderingen en strategieën. Heb je nieuw personeel aangenomen wat ingewerkt moet worden na de vakantie? Samen met de veranderde markt kan dit een probleem vormen voor de druk die op het bedrijf komt te liggen.

Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat er tijd wordt gestoken in het doen van een marktanalyse en bepalen van de juiste strategie. Analyseer de concurrenten en bekijk de marktomstandigheden, zodat je de strategie van je onderneming hierop kunt aanpassen voor de zomervakantie. Wil je eens sparren over de beste aanpak en welke financiële middelen je wellicht hierbij kunt gebruiken? Dat kan altijd!

Financiële gevolgen

Een ander groot probleem wat zich kan voordoen tijdens en na de zomerperiode zijn de financiële gevolgen. In sommige sectoren kan de zomerperiode zorgen voor een lagere omzet, terwijl de kosten even hoog blijven. Dit brengt de nodige financiële uitdagingen met zich mee. Al helemaal wanneer je niet goed voorbereid bent op de terugkeer na de vakantie. 

Wellicht kun je wel wat extra kapitaal gebruiken om deze financiële gevolgen op te vangen. Het plannen van de terugkeer na de zomervakantie en het opzetten van een gestructureerde planning kan helpen om met een gerust hart aan de slag te gaan na de zomervakantie. 

Ga voorbereid aan de slag na de zomer

Wil je bij Floryn een lening aanvragen als ondernemer? Dat doe je heel eenvoudig online, binnen twee minuten! Vervolgens gaan onze experts voor je aan de slag om je een goed aanbod te doen. Bij Floryn hoef je niet te wachten, binnen 24 uur vertellen we je precies wat je kunt lenen. Zo kun je snel vooruit.

Benieuwd wat jij kunt lenen? Doe dan de vrijblijvende Quickscan om een indicatie te krijgen.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf?

Doe dan de Quickscan en kom erachter of je in aanmerking komt.