Onderzoek: hier liggen ondernemers wakker van

Vrouw-met-mok-banner-01

Ondernemen gaat niet alleen over winst maken en groeien. Soms geeft het je juist een hoop zorgen. Waar kun jij uren over tobben? Welk vraagstuk blijft maar om je heen zoemen als een irritante mug? Wat is een permanent blok aan je been? De Kamer van Koophandel onderzocht waar ondernemers wakker van liggen en wat hen het meest belemmert bij het runnen van hun bedrijf.

Waar liggen ondernemers wakker van? 

MKB'ers liggen met name wakker van de financiële situatie van hun bedrijf. En misschien is dat ook niet zo gek: Nederlandse bedrijven krijgen het minst snel een zakelijk krediet bij de bank, berekende het Centraal Plan Bureau. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven. (Wij geven je hier 3 goede opties)

Het kunnen voldoen aan afspraken, zoals een product leveren of een project afronden, is ook iets waardoor ondernemers de slaap niet te pakken krijgen. Gelukkig geeft 21% aan dat er niets is waar ze wakker van liggen. 

Schermafbeelding 2019-06-27 om 15.36.58

Bron: Kamer van Koophandel

Groeien of stabiel blijven?

Groeien met je bedrijf klinkt goed. Maar de waarheid is dat ondernemers in Nederland zich meer bezig houden met het stabiel houden van de omzet (73%), dan met het laten groeien van de omzet (27%). 

Wat belemmert stabiliteit of groei? 

De meeste ondernemers houden zich dus meer bezig met het stabiel houden van de omzet. Maar de belemmeringen om stabiel te blijven, zijn hetzelfde als de belemmeringen om te groeien. 

Voor 53% van de MKB'ers is dit voornamelijk het vinden van goed gekwalificeerd personeel. En dat is ook zo. Zonder goed personeel ben je nergens. Één van de belangrijkste ondernemerslessen van Sven van der Biezen, CEO van Floryn, is dan ook dat je moet investeren in goed personeel. "Goede medewerkers zijn essentieel voor succes. Ze tillen het bedrijf naar een hoger niveau. Zij zijn diegene die ervoor kunnen zorgen dat een bedrijf succesvol is of niet. Durf daarom te investeren, dat is het waard."

Hoe zorg je er nu voor dat de beste mensen bij jou willen werken, en niet bij de buurman? Wij geven je 6 tips om goed personeel te vinden. 

Naast het vinden van personeel, is het vinden van voldoende klanten een belemmering voor groei en stabiliteit. 

Meer weten? Bekijk het hele onderzoek.