De Staat van het MKB 2023: wat betekent dit voor jou?

staat-van-het-mkb-2023

Het einde van het jaar staat alweer voor de deur, tijd om terug te blikken! Ben je blij met hoe het nu gaat, of zou je best nog wel willen groeien? In De Staat van het MKB 2023 worden de landelijke trends en ontwikkelingen voor ondernemers toegelicht. Hierbij is specifiek aandacht voor financiering. In deze blog leggen we uit wat dit betekent voor jou en je bedrijf.

De Staat van het MKB is een publicatie van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap. Dit Comité is ingesteld door de minister van EZK om de duurzame groei van het Nederlandse mkb te bevorderen. Naast het analyseren van de markt, geeft het comité advies aan de overheid. Dit jaar luidde het advies onder andere dat het makkelijker moet worden voor ondernemers om financiering te krijgen. Dat is goed nieuws voor mkb’ers!

Allereerst een overzicht. Hoe gaat het met het Nederlandse mkb? Als we kijken naar het jaarrapport van de Europese Commissie lijkt het op het eerste gezicht goed te gaan. Zo is de toegevoegde waarde met 7 procent en de werkgelegenheid met 4 procent gegroeid. Toch gaan er ook zaken minder goed, denk aan achterblijvende productiviteitsgroei, investeringen, marktdynamiek, krapte op de arbeidsmarkt en afnemend politiek en maatschappelijk vertrouwen in bedrijven.

Financiering vinden vaak lastig

De juiste financiële middelen zijn essentieel om te kunnen groeien met je onderneming. Toch blijkt dat lang niet altijd eenvoudig. Onderzoek toont namelijk aan dat het voor mkb’ers in Nederland lastig is om financiering te krijgen. De bank is hier vaak de storende factor. Wist je dat het in Nederland gemiddeld langer duurt voor een mkb-ondernemer om financiering te krijgen? Bij een bank ben je zo maanden zoet voordat je het geld op je rekening hebt staan. Daarnaast verstrekken ze steeds minder leningen en vragen vaak oneindig veel zekerheden en gegevens.

Dit is een groot nadeel voor jou als ondernemer, in deze periode kun je namelijk geen stappen zetten. Bij Floryn doen we dat anders. Als je bij ons een aanvraag indient, doen we je binnen 24 uur een voorstel.

Dat veel MKB bedrijven kiezen voor een snellere en klantvriendelijkere route is een duidelijke trend. Volgens De Nederlandsche Bank worden er steeds minder financieringen via de bank verleend, en worden non-bancaire kredieten steeds populairder. Voor financieringen onder de miljoen wordt 27% verstrekt door non-bancaire instellingen, zoals Floryn. Bij financieringen onder de 250.000 is dat zelfs 45%.

Steunpakket Europese Commissie

Om mkb-bedrijven te helpen bij hun kansen op financiering en hun concurrentiepositie te versterken, heeft de Europese Commissie een steunpakket bedacht. In dit pakket zit een voorstel voor belastingvereenvoudiging voor het mkb en maatregelen tegen betalingsachterstanden. Verder stelt de Commissie maatregelen voor op het gebied van wet- en regelgeving, toegang tot financiering en beschikbaarheid van talent. Ook in Nederland worden stappen gezet om het mkb te ondersteunen. Zo heeft minister Adriaansens (EZK) op 29 september 2023 in een Kamerbrief over mkb financiering het plan neergelegd een financieringsakkoord te ontwerpen met bancaire en non-bancaire financiers, ondernemersorganisaties en de overheid.

Ontdek de mogelijkheden voor jouw onderneming

In de praktijk zijn er veel verschillende redenen om financiering aan te vragen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je extra financiële ruimte nodig hebt om je voorraad te financieren, of om nieuwe medewerkers aan te nemen. Misschien wil je wel uitbreiden naar het buitenland, of met een nieuwe vestiging. Wat je ook nodig hebt, bij Floryn hebben we de juiste financiering voor jou. Je doet je aanvraag binnen een paar minuten eenvoudig online. Het enige wat je nodig hebt, zijn je zakelijke bankafschriften van het afgelopen half jaar.

 

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf?

Doe dan de Quickscan en kom erachter of je in aanmerking komt voor een krediet aanvraag.