Vakantiegeld uitkeren uitdagend? Niet met deze tips

vakantiegeld

In mei en juni is het weer tijd voor het vakantiegeld. Een heerlijk moment voor je medewerkers, maar iets minder leuk voor jou als ondernemer. Wat kun je doen om zonder stress te kunnen uitkeren?

Elke medewerker heeft recht op 8% vakantiegeld, dat is wettelijk vastgelegd. Zelfs wanneer je flink verlies hebt gedraaid, zul je moeten uitbetalen. Wanneer je vijftig medewerkers in dienst hebt die gemiddeld 3000 euro bruto per maand verdienen, moet je dus in een keer 144.000 euro betalen. Best even slikken! De volgende tips helpen je bij het uitbetalen van het vakantiegeld.

Tip 1: Kijk kritisch naar je financiën

Weet jij exact hoe je bedrijf er financieel voorstaat? Je zou niet de enige zijn die hier weinig benul van heeft. Toch is het belangrijk om een helder beeld te hebben van je verschillende kosten, het betaalgedrag van je klanten en je kredieten. Juist wanneer de zaken even wat minder goed gaan. Waar zit nog enige ruimte? 

Het geld van je bedrijf volgen, dat doe je met een liquiditeitsbegroting. Zo weet jij, weet-tot-week, hoeveel geld er in- en uit gaat. Je ziet meteen of er voldoende geld is om de rekening te betalen, of wanneer je wel wat extra kapitaal kunt gebruiken.
 
 

Tip 2: Ga in gesprek met leveranciers

Wanneer je te weinig geld dreigt over te houden om het vakantiegeld van je personeel te betalen, kun je in gesprek gaan met je leveranciers. Leg de kwestie open op tafel en stel bijvoorbeeld een langere betaaltermijn voor. Als het echt slecht gaat met je onderneming, zullen leveranciers hier niet per se negatief tegenover staan. Zij willen ook niet dat jij als klant failliet gaat, waardoor zij inkomsten moeten missen.

Tip 3: Ga op zoek naar financiering

Het is ook mogelijk om (extra) financiering aan te trekken om door deze lastige periode heen te komen. Zo heb je genoeg kapitaal om je medewerkers op tijd uit te betalen, zonder dat je hoeft aan te kloppen bij je leveranciers. Bij Floryn kun je in 2 minuten een kredietaanvraag doen, je weet binnen 24 uur wat de mogelijkheden zijn. 

Tip 4: Spreid de betaling of stel deze uit 

De meeste werknemers verwachten hun vakantiegeld in mei, maar dat is niet wettelijk verplicht. Je moet het bedrag namelijk uiterlijk op 30 juni overmaken naar de rekeningen van je medewerkers. Als je dit besluit te doen, is het wel handig om hierover goed te communiceren. Je medewerkers zitten vaak echt te wachten op dit welkome extra zakcentje. Als het bedrag dan toch niet op het loonstrookje staat, kan dit leiden tot een hoop teleurstelling. Daar wordt het zeker niet gezelliger van binnen je bedrijf.

Lukt het je dit jaar écht niet om het vakantiegeld in mei of juni te betalen? Dan kun je ervoor kiezen om het bedrag op een later moment in het jaar te betalen, wanneer je wat beter bij kas zit. Het is ook mogelijk om de uitbetaling van het vakantiegeld te verspreiden over meerdere maanden. Zo zit je niet met een grote uitgave. Houd er wel rekening mee dat dit niet zomaar mag. Je hebt in allebei de gevallen schriftelijk toestemming nodig van je medewerkers. 

Een slimme oplossing van Floryn

Op zoek naar de beste manier van een financiering, toegepast op jouw bedrijf? Die vind je bij Floryn! Zo ben jij als ondernemer flexibel, kun je investeren in je bedrijf en inspelen op kansen wanneer die zich voordoen, zoals bij het uitkeren van vakantiegeld. Start direct je aanvraag.

Een zakelijke financiering nodig?

Ontdek jouw mogelijkheden. Vraag in twee minuten jouw financiering aan en ontvang binnen 24 uur een aanbod.