Wat is cashflow? 5 essentiële tips om je cashflow te verbeteren en je bedrijf financieel sterk te houden

casfhlow-betekenis-financiering

Elke ondernemer weet het: een gezonde cashflow is de ruggengraat van je bedrijf. Maar wat betekent cashflow nu precies? En hoe zorg je ervoor dat je cashflow op peil blijft? We duiken in de betekenis van cashflow en geven we 5 praktische tips om je cashflow te verbeteren en je bedrijf een gezonde financiële basis te geven.

Wat houdt cashflow in?

We starten met de definitie. Wat is de betekenis van cashflow? Simpel gezegd de beweging van geld in en uit je bedrijf. Een belangrijke graadmeter om te zien hoe je bedrijf er financieel voor staat. Het gaat om elke euro die binnenkomt (zoals omzet en leningen) en elke euro die eruit gaat (zoals kosten en aflossingen). Een positieve cashflow betekent dat er meer geld binnenkomt dan uitgaat, waardoor je financiële ruimte hebt om je bedrijf verder te laten groeien.

Waarom is cashflow belangrijk?

Cashflow is niet zomaar een financiële term. Cashflow is belangrijk, omdat je hiermee je betalingsverplichting kunt nakomen en geld overhoudt voor de dagelijkse uitgaven. Daarnaast kun je onvoorziene kosten opvangen en maak je groei en investeringen mogelijk.



5 tips om je cashflow te beheren

Van effectief debiteurenbeheer tot slimme uitgavencontrole en het maken van een prognose, met deze stappen zorg je ervoor dat je financiën stabiel blijven en je bedrijf financieel sterk staat, nu en in de toekomst.

  1. Beheer je debiteuren slim

    Openstaande facturen kunnen je cashflow flink verstoren. Door goed debiteurenbeheer zorg je dat klanten op tijd betalen en voorkom je betalingsachterstanden. Houd hierbij rekening met duidelijke betaalvoorwaarden, en stuur op tijd herinneringen. Overweeg eventueel een korting voor snelle betalers of een boete bij te late betaling om klanten te stimuleren op tijd te betalen.

  2. Ga efficiënt om met je voorraad

    Een efficiënt voorraadbeheer betekent dat je een balans vindt tussen voldoende voorraad hebben om aan de vraag te voldoen en het minimaliseren van overtollige voorraad, die kostbaar is om op te slaan en je cashflow belast. Analyseer bijvoorbeeld verkooptrends en vraagpatronen, denk aan de feestdagen. Stel daarnaast een minimaal en maximaal voorraadniveau in, vermijd ‘dode voorraad’ (producten die langzaam verkopen of waarvan de vraag is afgenomen) en werk met een voorraadbeheersysteem.
     

  3. Bouw een buffer op

    Met een buffer is het gemakkelijker om een onverwachte tegenvaller op te vangen, zoals een defect apparaat of een te late betaling van een klant. Dit voorkomt dat je in financiële problemen komt als er onverwachts iets gebeurt, en zo houd je ook je cashflow stabiel.

  4. Houd je uitgaven onder controle

    Vaak kun je met een paar slimme stappen kosten besparen zonder dat het je bedrijf schaadt. Maak een overzicht van al je uitgaven en kijk waar je kunt besparen. Check bijvoorbeeld eens alle abonnementen die je hebt afgesloten. Welke gebruik je nog intensief, en welke kun je stopzetten? Simpele dingen waar je misschien niet meteen aan denkt, maar die zeker verschil kunnen maken. Hoe zit het met je leveranciers? Is daar nog besparing mogelijk, door het maken van afspraken of het vergelijken van verschillende partijen? Elke besparing draagt bij aan je cashflow.

  5. Maak een cashflow prognose

    Last but not least: maak een cashflow prognose. Dit helpt je om toekomstige inkomsten en uitgaven te plannen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Met een goede prognose krijg je inzicht in welke periodes krapper kunnen zijn, en kun je daar rekening mee houden. Een goede boekhoudtool kan je helpen om deze prognoses eenvoudig te maken en je cashflow te monitoren. Tip: hoe gedetailleerder de planning is, hoe beter het inzicht in de financiële situatie van je bedrijf is. 

Optimaliseer je cashflow en
groei door met je bedrijf

Wil je grip krijgen op je cashflow en je financiële toekomst versterken? Ontdek onze tips en zet de eerste stap naar een gezonde geldstroom. Heb je hulp nodig bij cashflowbeheer? Neem contact op met ons team en verleg je grenzen met je bedrijf!