Zaken doen met China: Corona, Chinees nieuwjaar en onzekerheid

ser

Lockdowns, mondkapjes en dichte horeca. De meeste Nederlanders hebben de pandemie al lang achter zich gelaten. Toch is het coronavirus nog niet de wereld uit. In China begint het virus weer op te vlammen. Wat merk je hier als Nederlandse ondernemer van als je productie in China laat uitvoeren, en hoe kun je hier het beste mee omgaan?

 

De Chinese autoriteiten hielden lang vast aan het zogeheten ‘zerocovidbeleid’. Regelmatig gingen hele steden in lockdown om lokale uitbraken. De bewoners mochten hun huizen dan helemaal niet verlaten. Het was een strategie waarbij het virus geen enkele kans kreeg om rond te gaan, maar waardoor de Chinese economie flink onderdrukt werd.

Doordat fabrieken op elk willekeurig moment zonder medewerkers konden komen te zitten, was er veel onzekerheid over de productie. Voor sommige internationale bedrijven met productie in China, was dit een reden om op zoek te gaan naar producenten en leveranciers in andere landen. Ook wanneer een product of onderdeel gewoon in China geproduceerd kon worden, was de kans aanwezig dat deze niet op tijd in Nederland aan zou komen. De lockdowns in havens leidden namelijk tot grote opstoppingen in de internationale handel. Ook liepen de prijzen van bepaalde grondstoffen flink op.

Versoepelingen met grote consequenties 

In december 2022 besloot China dit beleid te versoepelen, met de nodige gevolgen. Al snel werden de ziekenhuisbedden gevuld met coronagevallen. Volgens Chinese medische instellingen stierven er in de periode van 8 december tot en met 12 januari zeker 60.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Door het hoge aantal zieken hebben fabrieken minder personeel en kan er minder geproduceerd worden. Hierdoor moet je als Nederlandse ondernemer weer langer wachten tot je producten binnen hebt.

Nieuwe collega's én een app

Om onze klanten nog beter te kunnen helpen, zijn we in 2023 met 18 medewerkers gegroeid. Zij werken elke dag met veel plezier om de ambities van Nederlandse ondernemers mogelijk te maken. Daarnaast hebben we dit jaar onze gloednieuwe Floryn App gelanceerd voor iOS en Android. Met deze app kunnen ondernemers altijd en overal geld opnemen. Daarnaast biedt het een handig financieel overzicht met de laatste transacties en het saldo. 

Het is lastig te voorspellen hoe de coronacrisis zich het komende jaar gaat ontwikkelen in China. Zetten de versoepelingen door, of trapt de Chinese overheid weer op de rem? Wanneer je als Nederlandse ondernemer zaken doet in het land, moet je voorbereid zijn op verschillende scenario’s.

Productie in China? Houd de vinger aan de pols

Thijs van Schilt is Salesmanager bij Floryn, hij houdt de situatie in China nauwlettend in de gaten. Volgens Thijs is het nu belangrijker dan ooit om je voorraad goed op pijl te houden. “Waar voorheen de productie in China inclusief levertijd twee tot drie maanden duurde, kun je nu het beste vier tot vijf maanden incalculeren”, vertelt hij. “Houdt hierbij contact met je leverancier over de status van je orders. Wat zijn de verwachtingen? Door dit consequent te doen, ben je lockdowns, feestdagen en andere onverwachte events voor.”

Thijs raadt Nederlandse ondernemers aan zich goed in te lezen in wat er precies in China speelt. Zo start op 21 januari bijvoorbeeld het Chinese nieuwjaar. Dit feest duurt maar liefst vijftien dagen. Wanneer de productie weer begint, moeten alle opgelopen orders verwerkt worden. Bijzonder onhandig in een periode waar ook sprake is van lange levertijden door corona. “Zorg dat je ook weet wat er speelt op het gebied van grondstoffen. Veel grondstoffen zijn duurder geworden, dat heeft wellicht invloed op je budgetten.”

Bekijk je levering opties 

Wellicht is het voor jouw bedrijf interessant om te kijken naar alternatieven voor de zeehavens van China. “Deze kampen met grote vertragingen en opstoppingen als gevolg van de lockdowns en strenge covid restricties. Misschien heb je naast schepen en vliegtuigen ook wel de optie om je goederen met treinen en vrachtwagens te laten leveren.

Tip voor grotere handelsbedrijven

Thijs raadt grotere ondernemingen aan om gebruik te maken van een vreemde valutarekening, zoals de dollar. Zo kun je jouw dollars inkopen op het moment dat het voor jou gunstig is. Als de koersverhouding negatief uitkomt voor de euro, kun je op het moment dat je een order moet plaatsen omgerekend de hoofdprijs betalen. Dit kan zowel positief of negatief uitpakken. Als je veel zaken doet in het buitenland is het handig om koersfluctuaties af te dekken”, legt Thijs uit. Goed om te weten: de euro-dollar verhouding is voor ons Europeanen op het moment positiever, waardoor we voor minder euro’s dezelfde waarde in kunnen kopen.

 

Screenshot 2023-01-18 at 10.48.17

 

Meer weten over een zakelijke financiering?

Kijk dan eens naar onze financieringen. In veel gevallen is zakelijk krediet de ideale oplossing voor ondernemers die willen investeren in hun bedrijf. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. We helpen je graag!