Zo ga je om met groeipijn!

meeting-drie-mensen-banner

Een flinke groeispurt kan ook stevige knelpunten opleveren! Wanneer je stappen zet met je bedrijf, kun je te maken krijgen met groeipijn. Wat kun je zoal verwachten en hoe ga je daarmee om

Grotere klanten, grotere risico’s

Wanneer je in je groei ineens veel grotere klanten binnenhaalt, krijg je te maken met heel andere voorwaarden. “Kijk bijvoorbeeld goed naar de betaaltermijnen”, raadt Mieke aan. “Multinationals betalen jouw factuur vaak op z’n vroegst binnen 60 tot 90 dagen”. Vaak gaat het bij grote klanten ook om grotere bedragen. Als die betaling even op zich laat wachten, kun je flink in de knel komen met je eigen cashflow.

Mieke ziet ook vaak dat ondernemers tegen kostprijs of zelfs nog minder een grote klant binnenhalen. “Vaak kijken zij alleen naar de omzet, terwijl dat niet zoveel zegt over rendement. Soms zie ik bedrijven die vijf miljoen euro aan extra omzet draaien, maar onderaan de streep nèt 5.000 euro extra overhouden. Dat kan een bewuste keuze zijn om een klant binnen te halen, maar dan moet je wel een heel goed plan hebben. Hoe ga je ervoor zorgen dat deze klant in de toekomst wel beter betaalde opdrachten brengt? Of dat jij jouw kostprijs kunt reduceren?”

Kun je wel leveren?

Stel, je hebt een enorme order van een fantastische klant binnengehaald. Krijg je het dan ook daadwerkelijk voor elkaar om te leveren wat je beloofd hebt? Als je groeit in productie, heb je ook meer grondstoffen en personeel nodig. “Zorg daarom dat je bedrijf schaalbaar is, dat je makkelijk kunt groeien”, adviseert Joep. “Als je dan bij wijze van spreken 30 mensen in dienst hebt, moet je bedrijf ook zonder problemen met 100 man kunnen draaien. Veel bedrijven hebben daar moeite mee, omdat processen niet duidelijk zijn. Uiteraard is het ook heel belangrijk dat je supply chain goed op orde is.”

Wanneer je niet (op tijd) kunt leveren, kan dat je naast stress flinke imagoschade opleveren. De kans op een vervolgopdracht wordt kleiner en andere partijen kunnen op je afknappen. In bepaalde gevallen levert het je zelfs direct financiële schade op. 

“Sommige grote bedrijven werken zelfs met boeteclausules”, waarschuwt Mieke.

Personeel als bottleneck

Het zal je niet verbazen dat het voor veel groeiende ondernemingen lastig is om aan voldoende gekwalificeerde medewerkers te komen. “Bedrijven groeien dan als een malle, maar kunnen gewoon geen personeel krijgen”, vertelt Joep. Dat geldt zeker voor technische beroepen, waar werkzoekenden de banen voor het uitzoeken hebben. Zorg er daarom voor dat je werk maakt van een slimme wervingscampagne.

Tegelijkertijd kun je je als bedrijf ook flink verkijken op de tijd die een nieuwe medewerker nodig heeft om helemaal ‘up-and-running’ te zijn. Een goed onboarding traject is hiervoor onmisbaar, en dat kan langer duren dan je denkt. Mieke vertelt: “Bij dienstverleners duurt het bijvoorbeeld gerust een paar maanden voordat ze echt gaan renderen. Dat moet je dus echt goed plannen.”

Niet op tijd stoppen

Hoe goed voorbereid je ook bent, soms komt het voor dat een kans toch niet zo lucratief blijkt te zijn. Volgens Joep is het belangrijk om op tijd toe te geven dat een plan toch niet haalbaar blijkt te zijn. Als je toch uit trots blijft vasthouden aan je originele ideeën, kan dat je veel geld kosten.

Liquiditeitsuitdagingen

Houd er rekening mee dat je om te groeien vaak voor twee doelen kapitaal nodig hebt. Zo zul je typische groei-investeringen moeten doen, zoals de aankoop van een extra machine, de ontwikkeling van een nieuw product, de bouw van een nieuwe website en het aanschaffen van bedrijfswagens. Tegelijkertijd gaat ook je werkkapitaalbehoefte groeien en gaan je debiteuren en crediteuren stijgen. Kortom, er zit meer geld vast in je debiteuren, terwijl je ook meer crediteuren moet gaan betalen. Hier ontstaat een gat. Alleen een eenmalige zakelijke lening aanvragen is voor de eerste variant misschien genoeg, maar niet voor het ondersteunen van je werkkapitaal. Daar is een zakelijk krediet juist geschikter voor. Het kan slim zijn om deze varianten te combineren.

Zelfs na je financiering kun je uitdagingen op het gebied van liquiditeit krijgen. Bijvoorbeeld als je harder groeit dan je verwacht, waardoor je toch te weinig financiële middelen hebt. “Je kunt je dan echt blindstaren op een hoge omzet”, vertelt Joep. “Het is echt belangrijk om hierbij een helicopterview te hebben, zodat je op tijd ziet waar de kosten zitten”, vertelt Joep. In de meeste gevallen gaan de kosten voor de baten uit, waardoor je in de problemen kunt komen met je cashflow. 

“Sommige bedrijven groeien kapot”, vertelt Joep. “Een bedrijf gaat niet failliet omdat ze verlies draaien, maar omdat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Trek op tijd aan de bel, bij Floryn kunnen we je dan helpen met extra ruimte.”

Neem de sprong

Ondanks de mogelijke groeipijn kan de uitbreiding van je onderneming veel goeds opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een succesvolle productlancering, een geslaagde uitbreiding naar het buitenland of een bedrijfsovername waardoor je een nòg sterkere marktpositie inneemt. 

Ben jij klaar om jouw kansen aan te pakken? Bij Floryn kun je terecht voor financiering op maat. Doe online de vrijblijvende quickscan om te ontdekken wat je kunt lenen, of vraag direct een financiering aan. Dat kost je maar 2 minuten, in de meeste gevallen weet je binnen 24 uur precies wat je kunt lenen.