Zo investeer je succesvol met geleend geld

mannen-in-magazijn-banner-08

Een succesvolle investering kan je bedrijf een flinke groeispurt geven. Hoe zorg je ervoor dat de investering of het project waar je voor leent ook echt een succes wordt?

Voordat je begint: Identificeer het juiste project

Bij de meeste bedrijven liggen er tal van projecten op de plank om in te investeren. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe machine, extra werkkapitaal of een bedrijfswagen. Welk project is het meest geschikt om nu in te investeren? Over het algemeen zijn projecten die op dit moment de meeste groei opleveren de beste keuze.

Probeer hierbij door te rekenen hoeveel elke potentiële investering je oplevert. Hoeveel extra producten kun je bijvoorbeeld maken met een extra machine? Wat voor verschil maakt een extra salesmanager?

Schrijf een goed plan

De kans op een succesvolle investering stijgt enorm wanneer je je plannen van tevoren goed hebt uitgewerkt. Daarom is het slim om een mini-versie van een businessplan te schrijven voor deze investering. Deze schrijf je niet voor je financier, maar juist voor jezelf. Op dit document kun je altijd teruggrijpen wanneer je bezig bent met je investering.

In het mini-businessplan geef je antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom is dit het juiste moment om de investering te doen?
  • Wat gaat deze investering veranderen in je bedrijf?
  • Hoe gaat de investering zich weer terugverdienen?

Voorbeeld uit de praktijk

Soms komt er een kans voorbij waar je geen nee tegen kunt zeggen. Zo kon LUMAS, een universeel garagebedrijf voor trucks en trailers, een bedrijf op een toplocatie overnemen. “De oude eigenaar heeft de garage in 35 jaar opgebouwd tot een goed lopend bedrijf”, vertelt Hans-Jan Goudriaan, eigenaar van LUMAS. Er komen veel klanten uit de buurt om nieuwe auto’s te kopen. Kortom, het liep goed en zat op een mooie locatie.”

Vraag advies van een andere ondernemer

Je hoeft het wiel natuurlijk niet opnieuw uit te vinden. Maak liever gebruik van de kennis uit jouw netwerk. Wellicht zijn er andere ondernemers die een soortgelijke investering hebben gedaan. Waar liepen zij tegenaan en wat zouden ze nu anders aanpakken? Veel ondernemers staan er open voor om je verder te helpen als je daarom vraagt.

Als je niemand in je eigen netwerk hebt met deze kennis, kun je ook proberen een oproep op LinkedIn te plaatsen. Wie weet heeft iemand uit je directe kennissenkring nog een contact die jou kan helpen. Ben je lid van een branchevereniging? Daar is vaak ook veel kennis en kunde te vinden.

Leen niet meer of minder dan je nodig hebt

Bij Floryn kun je tot 3.000.000 lenen, afhankelijk van je situatie. Dat betekent natuurlijk niet dat je dat bedrag ook daadwerkelijk hoeft te lenen. Het lijkt misschien slim om alvast iets achter de hand te hebben voor een volgende investering, maar vergeet niet dat je het geld ook weer terug moet betalen, met rente.

Zorg wel dat je genoeg leent om de investering die je voor ogen hebt te financieren.

Als je bij een zakelijke lening te weinig aanvraagt, bijvoorbeeld omdat je verwacht nog via andere bronnen aan kapitaal te komen, kan het zijn dat je straks niet voldoende hebt. Het zou zonde zijn als je daardoor een mooi project moet afblazen!

Als je kiest voor een zakelijk krediet, heb je hier geen last van. Dan kun je tot een bepaald bedrag zoveel geld opnemen als je nodig hebt.

Ontdek meer over bedrijfsfinancieringen

Wil je weten welke financiering het beste bij je past? Ontdek het via onze online tool. Binnen twee minuten aangevraagd en binnen 24 uur geregeld.