LUMAS is een universeel garagebedrijf voor trucks en trailers. Ze doen reparaties, onderhoud en APK, maar ook daaruit voortvloeiende werkzaamheden voor grote klanten als Jumbo en G.Snel. LUMAS heeft het doel om het grootste garagebedrijf voor trucks en trailers in de regio te worden.

Geschreven door Brigitte Welcker
leestijd 4 min

LUMAS: onderweg naar het grootste garagebedrijf in de regio.

LUMAS-Case-Study-Header

Hans-Jan is inmiddels al twee jaar mede-eigenaar van LUMAS, naast oprichter Hans Massar. “Een jaar of vijf geleden bood ik Hans Massar mijn diensten als zzp keurmeester voor de APK’s aan. Dat klikte zo goed, dat we na een tijdje ook compagnons werden.”

LUMAS-Case-Study-Product-01
In de werkplaats van LUMAS.
LUMAS-Case-Study-Product-02
Een LUMAS truck.

Een stroperige bank

Toen kwam er eind 2020 een mooie kans voorbij, LUMAS kon een bedrijf pal naast de A12 bij de afslag Bodegraven overnemen. Je kunt het vanaf de snelweg zo zien liggen. “Ik ken de oude eigenaar al jaren”, vertelt Hans-Jan. “Hij heeft de garage in 35 jaar opgebouwd tot een goed lopend bedrijf. Er komen veel klanten uit de buurt om nieuwe auto’s te kopen. Kortom, het liep goed en zat op een mooie locatie. Een andere reden was dat er meer verdiend kon worden met truck service in plaats van trailer service.” Vol goede moed gingen Hans-Jan en Hans naar de bank voor de financiering.

"Ik wil van LUMAS de grootste one-stop shop in de regio maken."

Hans-Jan Goudriaan, LUMAS Truck en Trailer Service

Onafhankelijk advies

“Bij de bank bleek ineens dat er een heel lange tijd overheen gaat voordat je zoiets geregeld krijgt. Er kwam ook erg veel papierwerk bij kijken. We wisten al wel dat banken traag en log zijn, maar dat is nu bevestigd. Ze zitten vastgeroest in patronen. We wilden ook liever niet bij familie of bekenden lenen, dat geeft te veel gedoe.” Gelukkig kon LUMAS terecht bij het Financieringsgilde, een organisatie die mkb-bedrijven onafhankelijk adviseert bij het vinden van financiering.

“Ze kwamen toen met een aantal aanbieders, waaronder Floryn”, blikt Hans-Jan terug. “We wilden de overname graag voor 1 april rond hebben, dan kun je de vorige eigenaar uitkopen en alles op je eigen manier doen. Dat was bij de bank niet gelukt, maar via Floryn stond binnen twee tot drie weken het geld op de bank! Dan zijn de voorwaarden misschien iets duurder, maar je kunt veel sneller aan de slag.”

LUMAS-Case-Study-Ondernemer
Werknemers aan het werk bij LUMAS.

Grote ambities voor de toekomst

Inmiddels is de overname geslaagd. In Alphen werken nu zeven mensen, in Bodegraven drie. “We zaten in Alphen meer gebonden aan een vast stramien, door zo’n overname dwing je jezelf om nieuwe dingen te doen. Dat vind ik het leukst aan ondernemen.” Toch werken Hans-Jan en Hans nog steeds heel hecht samen. “We bellen elkaar twee tot drie keer per dag om dingen te regelen en te ventileren.”

"Ondernemen kost geld en je wilt vaak harder dan je omgeving kan."

Hans-Jan Goudriaan, LUMAS Truck en Trailer Service

Dat moet ook wel, want Hans-Jan en Hans hebben grote ambities voor het bedrijf. “Hans wil de boel uitbreiden en na vijf, zes jaar meewerken met de vut. Ik moet nog een jaar of twintig langer, dus wil ik wat er nu staat uitbreiden aan service en mogelijkheden. De naam LUMAS moet gelijk staan aan goede service en een totaalaanbod. Zodat mensen niet alleen voor onderhoud bij ons langskomen, maar ook een vrachtwagen, oplegger of bestelwagen kopen. Ik wil van LUMAS de grootste one-stop shop in de regio maken!”

Jouw financiering binnen 24 uur geregeld

Financier je ambities met een zakelijk krediet of zakelijke lening van Floryn. We kijken graag met je mee!