5 tips: zo ontwikkel je een cultuur waarin je fouten mag maken

kletsen-op-kantoor-banner-04

Fouten maken is belangrijk voor je organisatie. De cultuur, maar ook de prestaties verbeteren erdoor. Lees hier de 5 redenen waarom fouten maken zo goed is. ls je net als Facebook, Google en Tata ervan overtuigd bent dat falen goed is, hoe zorg je er dan voor dat je medewerkers er open over durven zijn? Hoe ontwikkel je een bedrijfscultuur waarin je fouten mag maken? 

1. Geef het goede voorbeeld

Laat zelf als ondernemer of manager zien dat het goed is om fouten te maken. Dat iedereen ze maakt, maar dat het verschil hem zit in hoe je ermee omgaat. Stop je het weg? Of ben je er open over, en trek je er samen leringen uit? De beste manier om dit over te dragen, is door zelf openlijk te vertellen over de fouten die je maakt. Benader het vervolgens als een leerproces, niet als een faal of tekortkoming. Zo geef je het goede voorbeeld en is je team eerder geneigd om ook fouten te delen.

Steve Jobs gaf in 2015 een van zijn meest legendarische toespraken. Het ging niet over een nieuwe iPhone, een fancy snufje of baanbrekende innovatie. Nee, het ging over hoe hij had gefaald, en wat hij daar vervolgens van leerde. Volg het voorbeeld van Steve Jobs, en je team zal jouw voorbeeld volgen. 

2. Zoek eerst de oorzaak, dan de dader

Wie? Wie heeft het gedaan? Door wie ging het mis? Meestal begin je met het zoeken naar de dader van de fout. Maar met z'n allen met een vingertje wijzen, is een regelrechte domper voor de motivatie om schaamteloos fouten op tafel te leggen.

In veel gevallen is de gemaakte fout iets wat iedereen kan overkomen, en ligt het niet per se aan de persoon. Kijk daarom eerst naar de oorzaak, zodat je de schade kunt herstellen en uit kunt zoeken hoe het de volgende keer beter kan. Leren staat voorop. 

3. Doe het samen 

Onderzoek van AFM wijst uit dat bij het creëren van een open fouten cultuur, het belangrijk is om het op organisatieniveau aan te pakken, en niet op individueel niveau. Oftewel: fouten benoemen en ervan leren doe je samen, niet los met een medewerker. 

Hoe je dit kunt doen? Las bijvoorbeeld wekelijks tijdens de teammeeting tijd in om te leren van fouten. Laat iedereen één of meerdere fouten benoemen (jij ook!), schrijf ze op en ga vervolgens samen op zoek naar de leerpunten en oplossingen. Schrijf deze erbij. Zo staat niemand alleen in zijn fout en maak je iedereen verantwoordelijk voor een goede uitkomst en lering. 

4. Belonen in plaats van straffen

Als jij geërgerd, boos of met straf reageert op een gemaakte fout, is je team er natuurlijk snel klaar mee. Vaarwel open foutencultuur. Reageer daarom positief als iemand een fout openlijk toegeeft. Bedank de persoon voor het nuttige leermoment en nodig het team uit om ook hun fouten te delen. Zo voelt je team zich gesteund en durft zich kwetsbaar op te stellen.

5. Vier fouten 

Wil je écht dat de open foutencultuur tot in de botten van je medewerkers doordringt? Vier dan de fouten! Reik een blunderbokaal uit, kroon iemand tot faal koning van de maand, organiseer een fout feestje, of maak een fail board. Inspiratie nodig? Dit board van Growth Tribe houdt fails bij. Na elke 10 fouten is het tijd voor een fail party!