Detail4Retail bestaat pas 2,5 jaar, maar is nu al marktleider op het gebied van lokale marketing. Leon Elders, managing partner bij de onderneming, vertelt hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen met financiering van Floryn.

Geschreven door Redactie Floryn
leestijd 7 min

Zo werd Detail4Retail in 2,5 jaar marktleider in de lokale marketing.

Header-1440-600
Leon Elders bij Jumbo Helftheuvel in 's-Hertogenbosch.

Detail4Retail heeft een andere visie op lokale marketing dan andere bedrijven in de loyaliteitsbranche. Het draait om beleven en belonen. “We belonen de klant van onze klant met spaarzegels waarmee ze voor A-merken als JBL en Van der Valk kunnen sparen. Vervolgens koppelen we daar lokale evenementen aan. Zo kun je JBL bijvoorbeeld inzetten voor een disco waarbij je de lokale discotheek en dj’s betrekt.” Daarnaast biedt het bedrijf ook tailormade producten, dit zijn bijvoorbeeld bedrukte mokken en bigshoppers met (lokale) branding.

Ondernemer01-915-520
Leon Elders in het magazijn van Detail4Retail.

De start van Detail4Retail

Detail4Retail begon met vijf aandeelhouders, inmiddels is er eentje vertrokken. De vijf partners hadden bij de start van Detail4Retail elk hun eigen expertise, èn een eigen visie op lokale marketing. Leon weet nog precies hoe dit ging: “Een van de huidige partners, creatieveling Darek Koster, vroeg of ik wilde meedenken met zijn plan voor het maken van knakworstjes voor kinderen. Tegelijkertijd werd ik door de drie andere partners benaderd omdat ze een eigen bedrijf wilden starten en hulp nodig hadden bij het optuigen van de operatie.” 

Leon besloot zijn expertise op het gebied van operatie te combineren met de creativiteit en het sales-ervaring van de vier anderen. “Met z’n vijven zijn we toen gaan eten en hebben we gezamenlijk een plan over lokale marketing geschreven.” Dit werd het begin van Detail4Retail. “We hadden meteen een vliegende start”, vertelt Leon. “We konden aan de slag met twee grote partijen, eentje uit de retail en eentje uit de petrol-wereld.” Dat bracht meteen een volgende uitdaging met zich mee. “Als aandeelhouders hadden we allemaal geld ingebracht, maar om de inkoop veilig te stellen hadden we kapitaal nodig.”

“Volg je droom. Als je in je droom gelooft, dan wordt die ook verwezenlijkt.”

Leon Elders, Founder Detail4Retail

Eerste investeringsronde

Een zakelijke kennis raadde Leon en zijn partners aan om eens contact op te nemen met Floryn. “Zij hebben ons toen geholpen op een manier die ze eigenlijk niet aanboden, we hadden nog geen drie maanden aan bankafschriften. Ons contact Joep geloofde zo in ons verhaal, dat hij zich hard voor ons heeft gemaakt.  We werden perfect geholpen en konden een ton lenen, dat is het vliegwiel geweest voor waar we nu staan.”

Met deze investering ging de groei van Detail4Retail harder dan verwacht: “In januari konden we al de eerste hulp inroepen, in april namen we een stagiaire aan. Vervolgens hebben we salesmensen toegevoegd. Aan het einde van het jaar hadden we toen ineens tien medewerkers. De eerste hulpkracht is nu verantwoordelijk voor volledige IT en automatisering.”

Product02-340-520
Leon Elder bij tankstation Total in Veghel.
Product01-340-520

Geen fysieke zegels door corona

Tijdens de harde lockdown bleek hoe afhankelijk Detail4Retail was van de hardcopy zegel. “We konden uiteindelijk twee weken geen fysieke zegels uitgeven, dat zorgde echt voor paniek. We hebben toen uiteindelijk toch producten op de vloer tegen spaarprijs weggegeven. Gelukkig gingen Jumbo en Plus al vrij snel weer zegels uitgeven, en later deed de Albert Heijn ook weer mee.”

“Uiteindelijk heeft Corona ons geen windeieren gelegd, maar door het niet kunnen uitvoeren van events hebben we uiteindelijk ook omzet gemist. Wel hebben we telkens de lokale vertaling gemaakt met wat de klant krijgt. Uiteindelijk hebben we in 2020 een immense groei doorgemaakt, maar willen we niet meer zo afhankelijk worden van hardcopy zegels.”

De overname van Goodfield Management

Op dit moment is de verhouding tussen de spaarprogramma’s en de tailormade producten niet optimaal. “Die verhouding zit nu op 90/10, dat moet uiteindelijk naar 60/40. Dan ben je niet meer zo kwetsbaar.”, stelt Leon. Om dat voor elkaar te krijgen, lieten de partners hun oog vallen op Goodfield Management. Dit bedrijf was actief onder twee handelsnamen: Tomorrow en Localty. Tomorrow richt zich op voetbalplaatjes en historische plaatjes die klanten kunnen verzamelen. Localty ontzorgt franchisenemers in de retail door ze volledig te ontzorgen op het gebied van social media. “Met kerst riepen we al naar Goodfield Management: ‘Wat willen jullie hebben voor je toko?’. Maar toen hadden we daar eigenlijk nog helemaal geen geld voor!”

“We hadden altijd al wel een visie op lokale marketing en tailormades, maar corona heeft zaken wel flink versneld.”

Leon Elders, Founder Detail4Retail

“We waren toen in gesprek met de bank toen ik stomtoevallig Joep, ons contact bij Floryn, aan de lijn had. Hij vroeg hoe het ging en wat de ontwikkelingen waren. Omdat de bank wat traag was, zei ik dat hij altijd mocht meedenken.” Leon legde vervolgens een gedurfd voorstel bij Floryn: als hij een deal zou krijgen, zou hij de komende twee jaar niet bij een andere partij aankloppen voor financiering. “Joep zei direct dat we een deal hadden, binnen twee dagen kregen we groen licht.”

Ondernemer02-915-520
Leon Elders bij Jumbo Helftheuvel.

De toekomst draait om data

Ondertussen heeft Detail4Retail ook een aantal appbouwers in huis gehaald. Leon’s plannen voor de toekomst hebben dan ook alles te maken met digitalisering. “Data is het toverwoord. Veel franchisenemers weten niet goed wie hun klanten zijn omdat alle data naar de grote ketens gaat. Met Localty verzamelen wij toch al veel data, daar willen we ondernemers mee helpen. We zijn nu bezig met een app waarin franchisenemers hun eigen branding kunnen doorvoeren.”

“Er liggen veel kansen om ook te opereren in meerdere landen."

Leon Elders, Founder Detail4Retail

Als we die plannen helemaal uitgewerkt hebben, gaan we weer naar Floryn. We zien Floryn echt als een partner die meebeweegt met onze groei. Een telefoontje is al voldoende om direct te schakelen, dat is ontzettend prettig. Het is voor ons een prachtig model.”

  • 300 nieuwe klanten
  • +12 medewerkers
  • 300% meer omzet

Jouw financiering binnen 24 uur geregeld

Financier je ambities met een zakelijk krediet of zakelijke lening van Floryn. We kijken graag met je mee!