3 tips om verrassingen te voorkomen bij een bedrijfsovername

patrick-perkins-ETRPjvb0KM0-unsplash-min

Een bedrijfsovername is een fantastische en ingrijpende stap. In één klap heb je er misschien wel een heel nieuwe markt bij, maar krijg je ook de verantwoordelijkheid over een hoop extra medewerkers. Om je te helpen bij de voorbereiding, hebben we drie tips op een rijtje gezet

Tip 1: Ken de cijfers

We begrijpen maar al te goed dat bij een bedrijfsovername veel emoties komen kijken. De tegenpartij doet immers afstand van het bedrijf waar hij of zij jaren aan heeft gebouwd. Toch is het zaak om je hoofd koel te houden en om te focussen op de cijfers. Is de prijs die de huidige eigenaar vraagt redelijk voor hoe het bedrijf presteert?

Gelukkig hoef je de eigenaar niet op zijn blauwe ogen te geloven. Er zijn verschillende objectieve rekenmethodes waarmee je kunt bepalen hoeveel een bedrijf ècht waard is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Multiples
  • De Discounted Cash Flow (DCF)
  • De rendabiliteitsmethode

Benieuwd hoe je deze rekenmethodes in de praktijk gebruikt? In dit artikel vertellen we er alles over.

Jong bedrijf? Bereken de burn rate

Een slimme manier om te onderzoeken of een jong bedrijf of startup goed draait, is het berekenen van de burn rate. Dit getal laat zien hoe snel een bedrijf het geld verbruikt dat in de onderneming zit. Wanneer je de netto burn rate wilt berekenen, verminder je de maandelijkse kosten met de omzet. Is de uitkomst onder de nul? Dan houdt het bedrijf meer over van er uitgegeven wordt.

Tip 2: Praat niet alleen met de eigenaar

Natuurlijk is de huidige bedrijfseigenaar de belangrijkste gesprekspartner, maar vergeet ook de medewerkers niet. Hoe staan zij in een mogelijke bedrijfsovername? Als een aanzienlijk deel van het personeel zo gehecht is aan hun oude werkgever dat ze na de overname willen vertrekken, zit jij met de gebakken peren!

Het is ook slim om eens langs te gaan bij samenwerkingspartners, zoals de leveranciers en afnemers. Zijn ze tevreden over het bedrijf, of gaan er structureel zaken mis? Zorg dat je daar ook de juiste mensen spreekt, dus niet alleen de eigenaar, maar bijvoorbeeld ook de inkoopmanager. Door al in een vroeg stadium inzicht in de prestaties en reputatie van het bedrijf te hebben, voorkom je een miskoop.

Tip 3: Zorg dat je genoeg kapitaal hebt

Als je een goed idee hebt van wat een bedrijf waard is, wordt het tijd om na te denken over de financiering. Veel bedrijven hebben niet genoeg geld in kas om een bedrijfsovername helemaal zelf te financieren. Gelukkig hoeft dat niet, je kunt op verschillende manieren extern kapitaal aantrekken. Misschien lukt het je wel om een business angel te overtuigen in jouw plannen te investeren, of wil de bank je een lening verstrekken.

Een nog slimmere optie is het aanvragen van overname financiering bij een financierder als Floryn. Onze bedrijfsfinancieringen vraag je binnen twee minuten aan, na vierentwintig uur is alles geregeld. Je ontvangt het bedrag dan direct op je rekening, zodat je snel stappen kunt maken met je bedrijfsovername. Die snelheid is een groot voordeel, zeker wanneer er kapers op de kust zijn.

Kapitaal nodig voor jouw bedrijfsovername?

Ontdek wat Floryn voor jou kan betekenen. Klik op onderstaande button en ontdek onze financieringen.