Hoe geld lenen, geld oplevert: Floryn legt uit!

kijkend-naar-scherm-banner-03

“Let op! Geld lenen, kost geld”, wie kent het niet? Met deze campagne probeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) consumenten te waarschuwen voor de risico’s van geld lenen. Deels terecht natuurlijk, maar hoe denken ondernemers hier eigenlijk over? Tuurlijk, het lenen van geld kost geld. Daar zijn we het allemaal over eens. Voor niets gaat de zon op. Maar wat levert geld eigenlijk op? En nee, dan bedoelen we niet het gevoel van die mooie Audi A6 die we allemaal wel willen hebben. We bedoelen geld, en als ondernemer weet je dat je van geld, meer geld kan maken.

Zakelijk geld lenen

In de meeste gevallen duurt het even voordat een lening meer geld gaat opleveren. Er moet namelijk eerst geld worden uitgegeven voordat er serieus geld wordt verdiend. Neem nou een lening om een bedrijf te starten. Voordat je kan beginnen komen daar de nodige kosten bij kijken. Denk aan marketingkosten, een website, een boekhouder, bedrijfsmiddelen en voorraad. Kosten die je vaak moet maken voordat je klanten hebt en voordat je ook maar iets hebt verdiend. Daar bovenop moet je vaak nog personeel betalen en ook nog je eigen inkomen uit de zaak halen. En als je dan eenmaal een beetje business hebt binnengehaald ben je er vaak nog niet. En moet je eerst nog meer lenen voordat je kan groeien.

Iedere ondernemer zit met een financieringsvraagstuk. Banken zijn niet happig op startende ondernemers, want bewijs maar eens dat het een financieel succes gaat worden. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om zelfs kort na de start van je onderneming in aanmerking te komen voor een zakelijke financiering. Hiervoor heb je vaak niet meer nodig dan een klein beetje omzet. Bovendien hoef je niet een ondernemingsplan of jaarrekening te laten zien.

Hoeveel geld heb je dan nodig, en wat levert geld lenen op?

Ondernemers zijn er in allerlei soorten en maten. De ene ondernemer wil de wereld veroveren, de ander speelt liever op ‘safe’. Ga ik mijn spaargeld inleggen of toch zakelijk geld lenen wat zomaar eens 10% of meer kan kosten op jaarbasis? De vraag hoeveel geleend geld oplevert hangt af van de business die je hebt, de marges die je maakt en andere belangrijke zaken als de “Cash Conversion Cycle”. Deze CCC geeft aan hoeveel tijd een bedrijf nodig heeft om aangekochte en geproduceerde goederen om te zetten in cash. Het is met andere woorden: de periode tussen de aankoop van de grondstoffen en de betaling van de factuur door de klant. Hoe korter de CCC, hoe vaker je hetzelfde geld opnieuw aan het werk kan zetten om geld te verdienen.

Stel dat je een uitzendbureau hebt en een mooie klus kan aannemen waar je vijf medewerkers kan plaatsen. Deze medewerkers willen allemaal aan het einde van de maand hun salaris. Dat kost je 15.000 euro die je nu nog niet hebt! En omdat je 30 dagen moet wachten op betaling van de factuur zul je die 15.000 euro wel een maand moeten overbruggen. Dat is jammer, want je weet dat je uiteindelijk wel 5000 euro op gaat verdienen op die klus. 

Omdat je 30 dagen moet wachten, is je cash conversion cycle ook 30 dagen. Zolang moet je dus wachten om van je verdiende geld, weer geld te maken. Met een zakelijke lening van 15.000 euro, kun je dus 12 keer in een jaar 5.000 euro verdienen, oftewel 60.000 euro.

"The only strategy that is guaranteed to fail is not taking risks."

Mark Zuckerberg

Ook in het geval als je het geld toch zelf kan opbrengen kan het de afweging waard zijn om een zakelijke lening aan te gaan. Niet alleen is de rente aftrekbaar van de belasting, je hebt ook nog eens veel meer financiële slagkracht waardoor je misschien niet 5 maar 15 mensen aan het werk kan zetten. Daarmee kun je veel slagen maken in het groeien van je bedrijf! 

 

Meer weten over een zakelijke lening?

In twee minuten aangevraagd en binnen 24 uur een persoonlijk aanbod.