Het effect van een zakelijke lening op jouw belasting

zakelijke-lening-effect-belasting

Een zakelijke lening kan je bedrijf veel groei opleveren, maar wist je dat het ook gevolgen heeft voor je belastingaangifte? Ontdek of je een zakelijke lening kunt aftrekken, of dat je er andere fiscale voordelen mee kunt behalen?

Is mijn zakelijke lening aftrekbaar?

Een zakelijke lening an sich is helaas niet aftrekbaar van de je winst. Dat betekent dat je hier bij je aangifte inkomstenbelasting (eenmanszaak) en winstbelasting (bv) geen voordeel van hebt. Wel mag je eventuele aanvraag- en afsluitkosten van je lening én de rente die je betaalt aftrekken van je winst. De Belastingdienst ziet dit namelijk als zakelijke kosten. Doordat je winst lager wordt, hoef je minder belasting te betalen. Mooi meegenomen!

Benieuwd waarom je je aflossingen dan niet mag aftrekken? Dat komt doordat de Belastingdienst dit bedrag ziet als ‘uitgaven’, niet als kosten. Je betaalt bij de aflossingen geleend geld terug, dit soort uitgaven zijn in de regel niet aftrekbaar.

Een rekenvoorbeeld
Stel, je hebt een transportbedrijf en wilt graag een nieuwe vrachtwagen aanschaffen. Hiervoor sluit je bij Floryn een zakelijke lening van € 120.000 af. Gemiddeld betaal je dan maandelijks 0,55% aan rente. Dit is € 660 per maand, dus jaarlijks € 7.920. Dit bedrag mag je aftrekken van de belasting.

Belastingvoordeel met een zakelijke lening

Goed om te weten: met concrete investeringen kun je wel aanspraak maken op belastingvoordeel. Zo kun je de kosten voor aangeschafte machines en voorraad gewoon aftrekken van je winst. Op deze manier haal je indirect belastingvoordeel uit je zakelijke lening. Het maakt namelijk niet uit of je de investeringen met eigen geld bekostigt, of met een lening.

Kijk ook eens naar de investeringsaftrek, een regeling waarmee de overheid ondernemers wil stimuleren om te investeren in bedrijfsmiddelen. Een voorbeeld van de investeringsaftrek is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). In de tabel hieronder zie je hoeveel je jaarlijks mag aftrekken met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) in 2024.


Hoogte investering

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Maximaal € 2.800

 

€ 2.801 t/m € 69.765

28% van het investeringsbedrag

€ 69.766 t/m € 129.194

€ 19.535

€ 129.195 t/m € 387.580

€ 19.535 verminderd met 7,57% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 129.195

Meer dan € 387.580

0%Investeren in duurzaamheid

Wil je graag investeren in een duurzaam bedrijfsmiddel, zoals zonnepanelen? Kijk dan ook eens naar de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Met de MIA mag je tot 45% van de investering aftrekken van je belasting, en met de Vamil mag je 75% van de investeringskosten afschrijven. Om aanspraak te maken op de MIA en VAMIL moet je investering op de Milieulijst staan.

Goed om te weten: De KIA, MIA, Vamil en EIA vallen allemaal onder de investeringsaftrek.

Als je de zakelijke lening juist wilt inzetten voor een bedrijfsmiddel dat energie bespaart, kun je terecht bij de Energie-investeringsaftrek (EIA). Je mag dan 45,5% aftrekken van de winst. Check wel even of het bedrijfsmiddel op de energielijst staat. Let op: je mag de MIA en EIA niet combineren.

Zakelijke lening of zakelijk krediet?

Sluit je een zakelijke lening af, dan krijg je in één keer het totale leenbedrag. Vanaf dan betaal je elke maand een vast bedrag terug, totdat de lening helemaal is afbetaald. Heb je daarna weer geld nodig, dan sluit je een nieuwe lening af.

Met een zakelijk krediet krijg je toegang tot een geldbedrag. Je bepaalt zelf wanneer je (een deel van) dat geld opneemt. Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Nadat je hebt afgelost blijft het krediet beschikbaar en kun je weer opnieuw geld opnemen. Een zakelijk krediet is dus een stuk flexibeler dan een lening.

 

Ontdek of een zakelijke lening bij jou past!

Lees meer over onze zakelijke lening en ontdek de mogelijkheden? Heb je nog vragen? Wij helpen je graag verder!