Het effect van een zakelijke lening op jouw belasting

pexels-fauxels-3183186-min

Een zakelijke lening kan je bedrijf veel groei opleveren, maar wist je dat het ook gevolgen heeft voor je belastingaangifte? Ontdek of je een zakelijke lening kunt aftrekken, of dat je er andere fiscale voordelen mee kunt behalen?

Zakelijke lening: aftrekbaar?

Een zakelijke lening an sich is helaas niet aftrekbaar van de je winst. Dat betekent dat je hier bij je aangifte inkomstenbelasting (eenmanszaak) en winstbelasting (bv) geen voordeel van hebt. Wel mag je eventuele aanvraag- en afsluitkosten van je lening én de rente die je betaalt aftrekken van je winst. De Belastingdienst ziet dit namelijk als zakelijke kosten. Doordat je winst lager wordt, hoef je minder belasting te betalen.

Benieuwd waarom je je aflossingen dan niet mag aftrekken? Dat komt doordat de Belastingdienst dit bedrag ziet als ‘uitgaven’, niet als kosten. Je betaalt bij de aflossingen geleend geld terug, dit soort uitgaven zijn in de regel niet aftrekbaar.

Rekenvoorbeeld rente aftrekken:
Stel, je hebt een transportbedrijf en wilt graag een nieuwe vrachtwagen aanschaffen. Hiervoor sluit je bij Floryn een zakelijke lening van € 120.000 af. Gemiddeld betaal je dan maandelijks 0,55% aan rente. Dit is € 660 per maand, jaarlijks € 7920. Dat bedrag mag je aftrekken van de belasting.

Belastingvoordeel zakelijke lening

Goed om te weten: met concrete investeringen kun je wel aanspraak maken op belastingvoordeel. Zo kun je de kosten voor aangeschafte machines en voorraad gewoon aftrekken van je winst. Op deze manier haal je indirect belastingvoordeel uit je zakelijke lening. Het maakt namelijk niet uit of je de investeringen met eigen geld bekostigt, of met een lening.

Kijk ook eens naar de investeringsaftrek, een regeling waarmee de overheid ondernemers wil stimuleren om te investeren in bedrijfsmiddelen. Een voorbeeld van de investeringsaftrek is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). In deze tabel zie je hoeveel je jaarlijks mag aftrekken met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) in 2022.

Hoogte investering

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Maximaal € 2.400

 

€ 2.401 t/m € 59.939

28% van het investeringsbedrag

€ 59.940 t/m € 110.998

€ 16.784

€ 110.999 t/m € 332.994

€ 16.784 min 7,56% van het bedrag boven de € 110.998.

Meer dan € 332.994

0%Wil je graag investeren in een duurzaam bedrijfsmiddel, zoals zonnepanelen? Kijk dan ook eens naar de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Met de MIA mag je tot 45% van de investering aftrekken van je belasting, en met de Vamil mag je 75% van de investeringskosten afschrijven. Om aanspraak te maken op de MIA en VAMIL moet je investering op de Milieulijst staan.

Goed om te weten: De KIA, MIA, Vamil en EIA vallen allemaal onder de investeringsaftrek.

Als je de zakelijke lening juist wilt inzetten voor een bedrijfsmiddel dat energie bespaart, kun je terecht bij de Energie-investeringsaftrek (EIA). Je mag dan 45,5% aftrekken van de winst. Check wel even of het bedrijfsmiddel op de energielijst staat. Let op: je mag de MIA en EIA niet combineren.

Ontdek of een zakelijke lening bij jou past!

Lees meer over onze zakelijke lening en ontdek de mogelijkheden? Heb je nog vragen? Wij helpen je graag verder!