Hoe krijg je inzicht in de financiële situatie van jouw bedrijf?

shutterstock_715044364

Als ondernemer ben je vaak druk met de operatie van je bedrijf. Logisch, want daar ligt je hart. De meeste mensen lopen niet echt warm van de boekhouding, omdat het saai en ingewikkeld lijkt. Toch kan juist in die cijfers de sleutel tot groei liggen. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in de financiële status van je onderneming.

Waarom is financieel inzicht zo belangrijk?

Om zo min mogelijk met de cijfers bezig te zijn, schuiven sommige ondernemers de administratie linea recta door naar de boekhouder of accountant. Die is daar ontzettend goed in en voorziet je van fiscale tips, bijvoorbeeld op het gebied van aftrekposten. 

Toch is het onverstandig om je helemaal niet te verdiepen in je fiscale cijfers. Het is namelijk de allerbelangrijkste graadmeter van hoe het gaat met je bedrijf. Alleen zo kun je met cijfers onderbouwde keuzes maken voor je bedrijfsstrategie, en ontdek je op tijd wanneer je een verkeerde afslag hebt genomen.

Inzicht krijgen in je financiën hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. In dit artikel bespreken we twee simpele graadmeters: je cashflow en kengetallen.

Aan de slag met je cashflow

Je cashflow, ook wel kasstroom genoemd, is een van de meest essentiële financiële cijfers. Het laat zien hoeveel geld er in een bepaalde periode in en uit je bedrijf stroomt. Je berekent het door simpelweg het inkomende bedrag van het uitgaande bedrag af te trekken. Let op: hierbij gaat het om het bedrag dat daadwerkelijk op je zakelijke rekening staat. Hierin is het dus anders dan de winst, waar met de gefactureerde bedragen wordt gerekend.

Wanneer je voor langere tijd een negatieve cashflow hebt, kan dat schadelijk zijn voor je bedrijf. Vaak heb je dan last van een van deze situaties:

 1. Je debiteuren betalen te laat
 2. Je moet je voorraden voorfinancieren

Ken je kengetallen

Kengetallen drukken de ratio (het verhoudingsgetal) tussen twee variabelen uit. Hiermee kun je snel zien hoe het met je bedrijf gaat. De belangrijkste kengetallen zijn:

  • Liquiditeit
   Dit kengetal laat zien of je aan al je betalingsverplichtingen kunt voldoen, zonder in de problemen te komen.
  • Solvabiliteit
   Aan dit kengetal zie je welk deel van je bedrijfsvermogen bestaat uit eigen vermogen en welk deel uit investeringen door derden. Je ontdekt zo dus de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen.
  • Rendabiliteit
   Met dit kengetal bereken je hoeveel winst je maakt per geïnvesteerde euro. Zo zie je dus direct of investeringen iets opleveren, of dat je geld in een bodemloze put gooit.

Tip: vind belangrijke financiële cijfers met het gratis dashboard

Wanneer je aan de slag gaat met je financiële situatie, is het handig om alle cijfers overzichtelijk op een rij te zien. Dat kan bijvoorbeeld met ons gratis financiële dashboard. Ontdek bijvoorbeeld je maandelijkse omzet, top 5 debiteuren en crediteuren. Hierbij gebruiken we dezelfde technologie als wanneer je een aanvraag voor financiering doet. Het gebruik is volledig vrijblijvend, je zit nergens aan vast. Je vraagt het dashboard in drie minuten aan.

Meer inzicht in je financiële situatie?

Download dan het gratis whitepaper: Grip op je geld. Hier gaan we verder in op we hoe je financieel inzicht krijgt door je cashflow en kengetallen te analyseren. Ook krijg je slimme tips om je financiële situatie te verbeteren, zodat jij kunt bouwen aan een gezonde onderneming.