award trophy star 1 (From Streamline App : https://app.streamlineicons.com) Exported from Streamline App (https://app.streamlineicons.com)

Cashflow berekenen

Wat is cashflow en hoe bereken je de cashflow voor jouw bedrijf?

In dit artikel:

• Cashflow staat voor geldstroom. Je kunt de geldstroom voor jouw bedrijf berekenen door de inkomende geldstromen af te trekken van de uitgaande geldstromen. Cashflow is niet hetzelfde als winst.

• Bij een negatieve cashflow gaat er meer geld uit dan dat er binnenkomt. Dat kan erg lastig zijn als je verder wil met je bedrijf. 

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn om een positieve cashflow te creëren? 

Check mijn mogelijkheden

Bereken in 3 stappen je cashflow.

 

Wat is cashflow?

Cashflow staat voor kasstroom of geldstroom. Je cashflow is het verschil tussen de inkomsten en uitgaven van een bepaalde periode. Een cashflow is beschikbaar voor winstinhouding, investeringen en dividenduitkering. Bij een positieve cashflow komt er meer geld binnen dan eruit gaat. Een negatieve cashflow ontstaat door meer uitgaven dan inkomsten.

Cashflow berekenen

Om de cashflow te berekenen, moet je eerst inzicht hebben in alle geldstromen van de organisatie. Vervolgens kun je de cashflow op twee manieren berekenen:

  • Cashflow = inkomende geldstromen - uitgaande geldstromen
  • Cashflow = nettowinst na belasting + afschrijvingen

Met een cashflow wordt berekend wat het financieel niveau van een organisatie is.

Rekenvoorbeeld

Een ondernemer ontvangt in een kwartaal €20.000  uit verkopen en geeft €10.000 uit aan inkopen en salarissen. Cashflow = inkomende geldstromen min uitgaande geldstromen, dus €20.000 min €10.000 is €10.000. Hij heeft in dat kwartaal dan een positieve cashflow van €10.000. 

Let op! Cashflow is niet hetzelfde als winst. Lees verder en ontdek het verschil.

Cashflow(1)

 

Verschil cashflow en winst

Als je de eerste berekening bekijkt, denk je misschien dat cashflow hetzelfde is als winst. Maar maak deze fout niet! Cashflow zijn geldstromen die daadwerkelijk binnenkomen en uitgaan. 

Als er een factuur is verstuurd, maar nog niet betaald, telt deze factuur mee als opbrengst bij het berekenen van de winst. Maar het geld is nog niet binnen, daarom is het geen inkomende geldstroom die meetelt bij het berekenen van de cashflow. Een andere post die het verschil aanduidt, zijn afschrijvingen. Afschrijvingen zijn kosten die je van de winst mag aftrekken. Maar het zijn geen daadwerkelijke uitgaven en daarom tellen ze niet als uitgaande geldstroom bij de cashflow. 

Als je de twee formules bij 'cashflow berekenen' nog eens goed bekijkt, ontdek je dat de tweede formule dus niet helemaal klopt. Bij winst worden inkomsten opgesteld die nog niet binnen zijn. Toch hebben we de tweede formule erbij gezet, omdat deze ook vaak gebruikt wordt. Voornamelijk banken en aandeelhouders praten op deze manier over cashflow. 

Positieve cashflow

Bij een positieve cashflow zijn er meer inkomende geldstromen dan uitgaande geldstromen. Een goed teken voor je bedrijf! Een positieve cashflow zegt meer over een bedrijf dan de winst. Ga je een lening of krediet aanvragen, dan kijkt de financierder naar de cashflow. Als die vaker positief is dan negatief, heb je meer kans om een lening te krijgen.

Negatieve cashflow

Een negatieve cashflow ontstaat doordat er minder inkomende geldstromen zijn dan uitgaande geldstromen. Je geeft dus meer geld uit dan dat er binnenkomt. Het is niet erg om af en toe een negatieve cashflow te hebben. Het is zelfs best normaal. Als jij in kwartaal 1 een mooi bouwproject neerzet, geef je veel geld uit. Dat geld verdien je wel weer terug, maar misschien niet in hetzelfde kwartaal. Je ontvangt het geld van de klant pas in kwartaal 2. Dan kan in kwartaal 1 een negatieve cashflow ontstaan. Zolang jij dat het volgende kwartaal goed kan maken, is er niets aan de hand.

Het is op dat moment wel lastig om in kwartaal 1 al je kosten te betalen. Je wil je personeel tevreden houden en ze op tijd hun salaris geven. Hoe los je dit op? Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt bij de bank aankloppen, maar vaak krijg je dan te maken met processen die lang duren. Een betere en snellere oplossing voor jouw probleem is een zakelijk krediet. 

Met een zakelijk krediet kun je ten alle tijde geld opnemen binnen jouw kredietruimte. Makkelijk via jouw persoonlijke dashboard en wanneer jij wil. Zo heb je altijd geld tot je beschikking en kun jij netjes je personeel uitbetalen. 

Binnen 24 uur doorlopend zakelijk krediet

Veel ondernemers kunnen niet bij de bank terecht voor zakelijk krediet of hebben geen tijd om de lange en ingewikkelde procedures af te wachten. Daarom is er Floryn. Wij helpen je binnen 24 uur aan doorlopend zakelijk krediet. Makkelijk online geregeld en al vanaf 4,91% per jaar. 

Meer weten over ons zakelijk krediet? Bekijk ons zakelijk krediet. Liever direct weten wat jouw mogelijkheden zijn? Doe vrijblijvend de QuickScan en ontdek het in 2 minuten.

Doe de QuickScan 

Cashflow tekort? Negatieve cashflow? Wij helpen je. Vraag een krediet aan of ontdek jouw mogelijkheden.