Je onderneming uitbreiden op drie manieren

dames-meeting-banner

Tijd om een keuze te maken voor de meest lucratieve groeikansen. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? In dit blog bespreken we drie mogelijke manieren om je business te verbreden. Wat kun je verwachten en waar moet je goed op letten?

Een nieuwe markt aanboren

Wil je juist een heel nieuwe markt aanboren? Dat kan bijvoorbeeld door andere producten of diensten te verkopen, of door je huidige aanbod onder een nieuwe doelgroep te promoten. Wat je ook van plan bent, zorg ervoor dat je van tevoren goed in kaart brengt of er wel voldoende vraag is. Je bedrijf zou niet de eerste zijn die vruchteloos een nieuwe markt bestormt omdat een van de eigenaren zo graag een bepaald product wil maken.

Vervolgens is het zaak om gedegen concurrentieonderzoek te doen. Je kunt natuurlijk een goedkope discounter beginnen, maar van een partij als de Action ga je het nooit winnen. Als je concurrent al een flinke marktdekking heeft, kan het soms ook slimmer zijn om te kijken naar de mogelijkheden voor een overname. De kosten voor een overname kunnen lager uitvallen dan de kosten die je zou moeten maken voor een succesvolle een lancering. 

“Let goed op dat je een nieuwe markt niet zomaar op exact dezelfde manier benadert als je eigen markt”, stelt Joep. “De manier waarop je je vorige aanbod hebt gelanceerd, werkt misschien niet in deze markt. Denk dus goed na over positionering.”

 

Een succesvolle bedrijfsovername

Een mooie manier om snel een grote stap te zetten met je onderneming, is een bedrijfsovername. “Als je een succesvolle concullega overneemt, koop je eigenlijk groei!”, vertelt Joep. Die koop kun je waarmaken door bedrijfsovername financieren. “Een van onze klanten, Detail4Retail, is daar een schoolvoorbeeld van.” Dit bedrijf is actief in de spaarprogramma’s en de tailormade producten. “Ze wilden ook graag voetbalplaatjes gaan verkopen, dus toen besloten ze de grootste aanbieder over te nemen. Nu bieden ze een totaalpakket van waarmee hun afnemers nog afhankelijker van ze zijn geworden.”

Een bedrijfsovername kan alleen succesvol zijn als er écht synergie is tussen de twee organisaties. Kijk daarom kritisch of je elkaar aanvult in kennis, kunde en marktdekking. Houd er ook rekening mee dat je straks twee verschillende groepen medewerkers met elkaar gaat combineren. Passen de bedrijfsculturen goed genoeg bij elkaar om goed samen te kunnen werken?

Joep benadrukt dat het bij een bedrijfsovername heel belangrijk is om de juiste prijs neer te leggen voor een onderneming en mogelijk de opties voor een financiering te bekijken. “Dat is best een uitdaging”, vertelt hij. “Je zit als koper al snel zo ver in de emotie, dat je misschien veel te veel betaalt. Het kan dan helpen om een bemiddelaar in te schakelen die je daarbij adviseert.”. 

Internationaal uitbreiden: kies de juiste markt

Misschien is een uitbreiding over de grens wel de juiste stap voor jouw bedrijf. In dit geval is het natuurlijk belangrijk om erover na te denken welke landen het meest zitten te wachten op jouw aanbod. Soms ligt dit erg voor de hand, bijvoorbeeld omdat je veel aanvragen uit een bepaald land hebt gekregen. Tip: met de Google Market Finder kun je precies zien welke landen de beste match vormen op basis van je type product of dienst. Je ziet er direct wat het gemiddelde inkomen is, en hoe makkelijk of moeilijk het is om er zaken te doen.

Weet je al welk land je als eerste gaat veroveren? Ook dat geval is het belangrijk om je goed in te lezen over het land waar je naartoe gaat. Maak vooral niet de fout om op dezelfde manier te willen handelen als in Nederland, dat kan tot vervelende misverstanden leiden. Zo lijkt België misschien een makkelijke exportoptie, tot je beseft dat de manier van zaken doen bij onze zuiderburen erg anders is dan in Nederland. Waar Nederlanders graag direct zakendoen, willen Belgen over het algemeen liever eerst een vertrouwensband opbouwen. Vergeet ook de verschillen in taal niet. Een Vlaming die wil ‘klappen’, is niet per se blij met je prestatie, maar wil gewoon even kletsen! 

Op de website van de RVO vind je een handig overzicht met do’s en don’ts voor elk land ter wereld. Welk land je ook kiest, het is altijd slim om een local in de arm te nemen. Zij kennen de markt op hun duimpje, spreken de taal en kunnen je helpen met de zakelijke gebruiken. 

Title

Lorem ipsum dolor sit amet