De 5 uitdagingen van een groeiend bedrijf

Vrouw-met-mok-banner-01

Zodra je onderneming groeit verandert de dynamiek. Hoe meer medewerkers en klanten, hoe uitdagender het wordt om snel te schakelen en overzicht te houden. Lees in dit artikel meer over de uitdagingen van een groeiend bedrijf.

Een groeiend bedrijf gaat een aantal verschillende fases door. De groeiperiode van een bedrijf kunnen we grofweg opdelen in de volgende fases:

 • Alleen of met een groepje: een bedrijf starten
  In de startfase is alles nog blanco. Je bent een bedrijf begonnen vanuit een visie, hebt je product/market fit gevonden en gaat de strategie bepalen. Innovatie is in deze fase heel belangrijk. Hoe ga jij de wereld veranderen? Wat en wie heb je daarbij nodig?

 • Van 2 naar 10 mensen: klein maar fijn
  Jij (en eventueel je medeoprichters) hebben een paar mensen aangenomen of externen ingeschakeld zodat je niet alles alleen hoeft te doen. Je bedrijf is overzichtelijk en wendbaar, er zijn korte lijntjes en het verantwoordelijkheidsgevoel is hoog. Samen sparren jullie over de volgende stappen van het bedrijf.

 • Van 10 naar 50 mensen: upscalen
  Nu je met een man of 10 aardig opweg bent om te groeien, meer impact te maken en meer klanten te helpen is het tijd voor de volgende stap. Je gaat nog meer mensen aannemen. Dat betekent dat je meer moet gaan organiseren en delegeren. In deze fase laat je het operationeel management over aan anderen. 

 • Van 50 naar 250 mensen: settelen
  De club en je klantenkring zijn groter geworden en het is tijd om te focussen op efficiëntie, optimalisatie en.. communicatie! Het is belangrijk dat verwachtingen en werkprocessen voor iedereen duidelijk zijn. Structuur is het toverwoord. 

Streven naar een bedrijf met minimaal 250 medewerkers hoeft natuurlijk helemaal niet. Afhankelijk van jouw ambities bepaal je zelf hoe snel en hoe groot je jouw bedrijf wil laten groeien. Houd dan wel rekening met de volgende uitdagingen.

Uitdaging 1. Kapitaal ophalen

Als je bedrijf hard groeit gaan de kosten voor de baten uit. Nieuwe medewerkers, meer bedrijfsruimte, goede tooling; het zijn allemaal investeren die pas later geld gaan opleveren. Het is dus altijd een uitdaging om je groei te financieren. Het liefst investeer je uit eigen zak, maar de kans is groot dat je extern kapitaal nodig hebt. Je hebt verschillende opties:

 • een formele investeringsronde
 • lenen bij de bank
 • zakelijk krediet
 • factoring
 • crowdfunding

De beste optie? Dat is helemaal afhankelijk van jouw plannen. Bedenk dus goed hoeveel geld je precies nodig hebt en waar je het aan gaat uitgeven. 

Uitdaging 2. Geschikt personeel vinden

Als ondernemer ben je graag de kartrekker, maar op het moment dat je wil groeien moet je steeds meer zaken gaan uitbesteden. Om snel te groeien heb je in een korte tijd veel goede mensen nodig. Onze tip? Neem mensen aan die slimmer zijn dan jij! De uitdaging is dan wel: waar ga je goede mensen vinden? En hoe overtuig je ze voor jou te komen werken?

We hebben deze vragen laten beantwoorden door ondernemers en experts en hun adviezen gebundeld in de longread Groeigericht ondernemen: de adviezen van succesvolle ondernemers en experts. Hierin lees je hoe je goed personeel aantrekt én tevreden houdt.

Uitdaging 3. Focus

Hoe groter je organisatie, hoe meer zaken je moet organiseren en managen. Je bent steeds meer met details bezig en het gevaar is dat je de focus verliest. Als je goed om bent gegaan met uitdaging 2, besteed je een groot deel van de werkzaamheden uit aan personeel. Zo hoef je zelf geen aandacht meer te besteden aan details en kun je juist overzicht houden. Marcel Molenaar (Country Manager & Director Marketing Solutions Benelux): “Het kan zomaar zo zijn dat je harder groeit door vaker ‘nee’ te zeggen. Laat je niet verleiden door allerlei dingen die je erbij kunt pakken. Blijf gefocust op je doel.”

Uitdaging 4. Innoveren

Als klein bedrijf ben je wendbaar, flexibel en snel. Je hebt een klein team om zaken mee af te stemmen, waardoor de neuzen al snel dezelfde kant op staan. Zodra je groeit is voldoende snelheid behouden misschien wel de grootste uitdaging. Een grote groep mensen meekrijgen in een verandering heeft nou eenmaal meer tijd nodig. Innoveren wordt dan een uitdaging.

Uitdaging 5. Cultuur & Communicatie

Als ondernemer wil jij het anders doen dan traditionele grote corporates. Zij zijn vaak traag, onpersoonlijk en bureaucratisch. Precies het tegenovergestelde van wat jij wil. Daarom is het belangrijk om je cultuur te bewaken en goed in contact te blijven met elkaar. Hoe groter je bedrijf wordt, hoe meer aandacht je moet gaan besteden aan cultuur en communicatie. 

Groeigericht ondernemen: tips van experts

Meer weten over groeigericht ondernemen? We spraken met ondernemers en marketingexperts en bundelden hun adviezen in de longread Groeigericht ondernemen: de adviezen van succesvolle ondernemers en experts. Deze staat vol met interessante tips en inspirerende cases met input van:

 • Manon van Essen - Founder & Owner Magioni
 • Sven van der Biezen - Mede-oprichter & CEO Floryn
 • Marcel Molenaar - Country Manager & Director Marketing Solutions Benelux
 • Rudy Moenaert - Professor of Strategic Marketing TIAS

Als ondernemer kun je de longread gratis downloaden via onderstaande button.

Veel leesplezier!

Ga jij de komende tijd voor groei?

Dan hebben wij nog een aantal handige tips voor je! We spraken met ondernemers en marketingexperts en bundelden hun adviezen in de longread Groeigericht ondernemen: de adviezen van succesvolle ondernemers en experts.