Cashflow verbeteren? Zo doe je dat!

Floryn_moodimpression_Watching_at_screens

De cashflow van je onderneming is een belangrijke graadmeter van je financiële gezondheid. Staat jouw cashflow er niet zo goed voor? Dan is het tijd om in actie te komen. Deze tips helpen je om het tij te keren.

Wat is cashflow eigenlijk?

Voordat we beginnen met het verbeteren van de cashflow, is het belangrijk om te weten hoe je dit begrip precies meet. Hiervoor trek je in een bepaalde periode alle uitgaven van je inkomsten af. Houd er rekening mee dat het hierbij alleen gaat om de bedragen die daadwerkelijk op je zakelijke rekening binnen zijn gekomen. Openstaande facturen en rekeningen die je nog niet hebt betaald, horen hier niet bij.

Je kunt de cashflow per jaar berekenen, maar ook bijvoorbeeld per kwartaal of maand. Hoe beter je de vinger aan de pols houdt, des te meer inzicht je hebt in de financiële gezondheid van je onderneming.

Beter debiteurenbeheer

Wanneer je bedrijf te kampen heeft met een negatieve cashflow, is dat vaak het gevolg van laat betalende klanten. Op papier kun je dan winst maken, maar op je bankrekening zie je dat niet terug. Een vervelende situatie! Toch vinden veel ondernemers het behoorlijk lastig om deze wanbetalers op een constructieve manier aan te spreken. Je wilt niet te hard overkomen, dat kan je relatie tenslotte beschadigen. Ook is het niet slim om de situatie op zijn beloop te laten, dan blijven die facturen lang liggen.

Over het algemeen is de eerste stap het sturen van een herinneringsfactuur. Het kan immers gebeuren dat je klant de factuur gewoon vergeten is, of dat deze is blijven liggen in een vakantieperiode. Ontvang je na de herinnering nog steeds geen betaling? Dan is het een goed idee om je klant op te bellen. Blijf hier vooral vriendelijk, je wilt tenslotte dat ze nog gaan betalen. Als dat ook niet werkt, kun je een aanmaning sturen waarin je dreigt met juridische stappen. Vaak is de dreiging alleen al voldoende. Alleen in het meest extreme geval zet je een incassobureau in. Dat is namelijk niet zo gunstig voor je prettige klantrelatie.

Wist je dat sommige boekhoudprogramma’s automatische herinneringen versturen wanneer een klant te laat is met betalen? Zo is de eerste stap naar goed debiteurenbeheer al gezet!

Laat klanten vooraf betalen

Er is ook een methode waarbij je helemaal niet meer hoeft te wachten op je geld. Sommige ondernemers kiezen er namelijk voor om hun klanten vooraf te laten betalen. Zo heb je dus sneller je geld op de bank, zonder dat je hier zelf achteraan hoeft te gaan. Twijfel je of jouw klanten deze constructie zien zitten? Het kan helpen om een aantrekkelijke korting te bieden wanneer ze vooraf betalen.

In gesprek met je leveranciers

Een negatieve cashflow ligt niet altijd alleen aan de debiteuren. Soms vliegt het geld simpelweg te hard je bedrijf uit. Denk bijvoorbeeld aan het moeten inkopen van voorraden. Veel ondernemers moeten deze voorfinancieren, de kosten gaan immers voor de baten uit. Als deze situatie te lang duurt, heb je eigenlijk nooit genoeg geld om te investeren in je bedrijf.

Daarom is het slim om met je belangrijkste leveranciers in gesprek te gaan over leveringsvoorwaarden. Misschien is het wel mogelijk om je voorraad (deels) op krediet te kopen. Dat is goed nieuws voor je cashflow. Lukt dat niet? Dan kun je er ook voor kiezen om externe financiering aan te trekken, bijvoorbeeld in de vorm van een zakelijk krediet.

Wil jij meer weten over hoe je grip op je financiën krijgt?

Download ons gratis whitepaper Grip op Geld. Je leest er alles over de cashflow, maar ook over de kengetallen solvabiliteit, rendabiliteit en liquiditeit.