Voorfinanciering BTW: dit moet je weten

voorfinanciering btw

Als ondernemer heb je regelmatig te maken met omzetbelasting. De BTW afdragen kan een uitdaging zijn, zeker als nog niet alle uitgaande facturen zijn betaald. Wanneer je voldoende liquiditeit hebt is dit geen probleem. Toch is dit voor veel ondernemers niet het geval, en dan kan voorfinanciering BTW goed van pas komen, zodat je wat extra liquiditeit achter de hand hebt om tijdig je BTW betaling te kunnen voldoen. Daarover lees je hier meer!

Wat houdt voorfinanciering BTW in?

Alle bedrijven betalen elk kwartaal omzetbelasting. De te betalen BTW dient binnen één maand na afloop van het kwartaal op de rekening van de Belastingdienst te worden voldaan. Het kan dus gebeuren dat je tegen het einde van een kwartaal een factuur verstuurt en dat deze factuur een maand later nog niet betaald is vanwege de betalingstermijn. In dit geval moet je de BTW voorfinancieren: je maakt dan alvast omzetbelasting over naar de Belastingdienst voor facturen die nog niet zijn betaald.

Waarom is BTW voorfinancieren een uitdaging?

Voor veel ondernemers is BTW voorfinancieren een uitdaging. BTW betalen over facturen die nog openstaan, kan snel oplopen tot een fors bedrag. Hoe kom je dan aan dit extra kapitaal? Zeker voor startende ondernemers kan dit zorgen voor financiële problemen, rond de periode van de BTW aangifte. Wij geven je 6 tips zodat je goed voorbereid bent. Zo kun je voortaan zorgeloos de BTW afdragen!

Zo ben je goed voorbereid

  • Plan vooruit: Zorg voor een duidelijk overzicht van de verwachte inkomsten en uitgaven.
  • Reserveer BTW: Zet de BTW die je ontvangt direct apart, zodat je dit bedrag niet alsnog uitgeeft.
  • Factureer op tijd: Verstuur je facturen zo snel mogelijk. Zo vergroot je de kans dat ze op tijd betaald worden.
  • Gebruik boekhoudsoftware: Boekhoudsoftware helpt je om overzicht te houden en herinneringen te sturen voor openstaande facturen. Dat scheelt jou weer tijd!
  • Maak betalingsafspraken: Maak duidelijke afspraken met je klanten over de betaaltermijnen en leg deze desnoods schriftelijk vast.
  • Onderzoek financieringsopties: Is het toch lastig om op tijd over je geld te beschikken? Dan kan een financiering wellicht een uitkomst bieden, die zorgt voor het voorfinancieren van BTW. Zo heb je voldoende liquide middelen om de belasting op tijd te kunnen betalen.

 

Wat gebeurt er als je te laat bent?

Na het indienen van de BTW-aangifte heb je een maand de tijd om de BTW-afdracht te betalen. Lukt het niet om dat bedrag in één keer te betalen of ben je per ongeluk te laat? Dan riskeer je een boete. Hoe hoog de boete is, hangt af van de situatie. Beter voorkomen dan genezen dus! Let goed op wanneer je de BTW moet indienen en betalen. 

Een passende oplossing bij Floryn

Bij Floryn begrijpen we de uitdagingen van ondernemers als geen ander. Wij bieden daarom passende financieringsoplossingen om je te helpen bij het voorfinancieren van BTW. Met een zakelijke lening of krediet van Floryn kun je zorgeloos je belastingverplichtingen nakomen en je bedrijf laten groeien. Vraag hier direct je financiering aan of ontdek via onze Quickscan binnen 2 minuten de mogelijkheden voor jou, om zo te voldoen aan de voorfinanciering BTW.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf?

Doe dan de Quickscan en kom erachter of je in aanmerking komt.