award trophy star 1 (From Streamline App : https://app.streamlineicons.com)Exported from Streamline App (https://app.streamlineicons.com)Exported from Streamline App (https://app.streamlineicons.com)Exported from Streamline App (https://app.streamlineicons.com)

Andrea Barendregt kreeg in 2018 de mogelijkheid om Drogisterij & Parfumerie Beekbergen over te nemen. Een uitdaging die zij met beide handen aan nam. Drie jaar later is de drogisterij uitgegroeid tot een multichannel platform met 800 tot 1.000 orders per dag.

Geschreven door Redactie Floryn
leestijd 7 min

Van lokale drogisterij in Beekbergen naar groeiend online platform

Usecase-Andrea-header-1441-600-1
Andrea Barendregt maakt de pakketten klaar voor verzending in het magazijn.

Andrea zat in 2018 in de afrondende fase van haar opleiding tot drogist, toen er een bijzondere kans op haar pad kwam. Ze kreeg de mogelijkheid om Drogisterij & Parfumerie Beekbergen over te nemen van haar toenmalige werkgever. Een uitdaging die ze met beide handen aan nam.

Usecase-Andrea-915-520-02
Het magazijn met voorraad van Drogisterij & Parfumerie Beekbergen.

De stap naar e-commerce

De overname ging vlot en soepel, waarna Andrea er in 2019 voor koos om een eigen webshop te starten om verder te kunnen groeien. “Ik ben thuis begonnen, de garage en kelder diende als opslag. Er stonden nog niet veel producten op de website, maar ik moest ergens beginnen. Ik herinner me nog goed dat ik een lijst uitdraaide met orders: 10 orders. Een goed begin van iets groots! Tegenwoordig hebben we 800 tot 1.000 orders op een dag. We huren nu een magazijn waar voorraad binnen komt en we zelf kunnen inpakken en verzenden.” vertelt Andrea. 

“Gedurende deze groeifase stelde ik mezelf de vraag hoe we ons nog beter kunnen onderscheiden als drogisterij.” vertelt ze. “We zijn naar een businessplan gaan kijken waarbij we een unieke waarde in de markt kunnen bieden. We hebben toen de keuze gemaakt om multichannel te gaan opereren en het anders te doen dan onze concurrenten. Hiermee willen we het gat dichten tussen de grote spelers én de online spelers. Door scherp in te kopen en een eenvoudiger aankoopproces aan te bieden dan de concurrent blijven we uniek in de markt.”

"Je gaat naar de drogisterij met een doel. Wij willen dat eenvoud en een goed assortiment de oplossing is."

Andrea Barendregt, Drogisterij & Parfumerie Beekbergen
MacBook-Pro-16-black-02
Door de samenwerking met onder andere bol.com is de online zichtbaarheid enorm gestegen.

Managed Partner bij bol.com

Met de ambitie om een groot platform te worden, is Andrea op zoek gegaan naar afzetkanalen om de markt nog beter bij de drogisterij aan te kunnen sluiten. De stap richting bol.com was dan ook geen verrassende keuze. “We hebben deze stap gezet om meer zichtbaarheid te creëren binnen de doelgroep. De gedachte was: we hoeven niet veel te verkopen, als we maar gezien worden!” vertelt Andrea. “Uiteindelijk groeide onze bol.com verkopen enorm en zijn we nu ook Managed Partner bij bol.com geworden. Dit houdt in dat we advies krijgen van een bol.com accountmanager. Zien zij een schaarste ontstaan rond een bepaald product? Dan kijken we samen hoe snel wij dit weer kunnen aanbieden.”

Het directe verkeer van de drogisterij groeit steeds verder. Dit komt vooral door de zichtbaarheid die ze hebben op andere afzetkanalen als bol.com, Amazon en Marktplaats. Daarnaast zien ze ook de B2B markt aantrekken. Diverse basisscholen, kinderdagverblijven en campings doen hun inkopen bij de drogisterij. Hierdoor wordt Drogisterij & Parfumerie Beekbergen steeds minder afhankelijk van één specifiek kanaal en reikt hun zichtbaarheid steeds verder. 

Usecase-Andrea-915-520
De orders nemen flink toe door actieve samenwerking met groothandels.

De samenwerking opzoeken met groothandels

Andrea is ondernemend en ambitieus, dat blijkt uit alles. De ambitie om een groothandel te worden was er ook, maar bleek uiteindelijk te hoog gegrepen. Ze vertelt: “We besloten zelf geen groothandel te worden, maar wel de samenwerking met groothandels op te zoeken. We zagen dat veel groothandelaren een eigen webshop hebben, maar er niet veel aan doen omdat het voor hen ook een kanaalconflict creëert. We hebben recent een groothandel aangesloten bij ons platform met een range producten van één merk. We zagen de orders toenemen en de groothandelaar belde direct enthousiast op! Hij wil nu meerdere merken via ons kanaal gaan aanbieden.” 

“Wil de externe partij niet meebewegen? Dan gaan wij bewegen!”

Andrea Barendregt, Drogisterij & Parfumerie Beekbergen

Onlangs heeft de drogisterij ook een eigen bezorgdienst gelanceerd. Andrea zag de orders binnenstromen, maar hiermee ook de verzendkosten stijgen. Dan zit er volgens de ondernemer maar één ding op: een eigen bezorgdienst. Er zijn zeven bedrijfswagens aangeschaft en bestickerd. “Wil de externe partij niet meebewegen? Dan gaan wij bewegen! We kwamen er al snel achter dat we 40% van de verzendkosten konden besparen door dit in-house te gaan doen. Daarnaast zien we dat door het invullen van deze laatste stap in het aankoopproces klanten onze service ook hoger waarderen. Soms rijden we zelf een bezorgroute, dat vinden we hartstikke leuk en je staat zelf bij de consument aan de deur. Het persoonlijke is de kracht van onze onderneming!”

HR_Floryn_Drogisterij-Andrea-05
De ondernemers zijn een eigen bezorgdienst gestart met inmiddels zeven bedrijfswagens.

Samen verder groeien

Een groeiende onderneming gaat gepaard met investeringen. Het afnemen van een financiering was dan ook een logische stap. “Floryn heeft ons in staat gesteld onze ambities waar te kunnen maken. We groeide van startende onderneming met een omzet van 300.000 euro en een magazijn in huis, naar een multichannel platform met een fysieke winkel, extern magazijn en een omzet van 3 miljoen euro. Om dit te realiseren is werkkapitaal nodig, wij moeten in staat zijn voorraden aan te kunnen leggen met de enorme omloopsnelheid die er is en op deze manier kunnen we de business draaiende houden.” luidt Andrea. “Floryn heeft goed naar onze ambities geluisterd en we zijn samen gegroeid. Zonder Floryn zouden we niet staan waar we nu staan.”

“We groeide van startende onderneming en een magazijn in huis, naar een multichannel platform met een fysieke winkel, magazijn en een omzet van 3 miljoen euro.”

Andrea Barendregt, Drogisterij & Parfumerie Beekbergen

Terug naar de kern

In de toekomst wil Andrea nog meer terug naar de kern van de drogisterij: op een simplistische manier goede producten aanbieden met de beste service en informatie. Hierbij staat toegankelijkheid voor hen centraal. Het platform blijft hierin een grote rol spelen en wordt vermoedelijk steeds groter. “We willen in de toekomst nog altijd een ruim productassortiment aanbieden. Er moet voor ieder wat wils zijn.” 

 

  • +3 miljoen euro omzet
  • +7 bedrijfswagens
  • +1.000 orders per dag

Jouw financiering binnen 24 uur geregeld

Financier je ambities met een zakelijk krediet of zakelijke lening van Floryn. We kijken graag met je mee!