Expert Fons Huijgens over de toekomst van financieren

meeting-met-drie-banner-06

De ontwikkelingen op het gebied van financieringen volgen elkaar snel op. Hoe zien experts op dit gebied de huidige markt én de toekomst? Fons Huijgens, dé specialist in ondernemingsfinancieringen, deelt zijn visie. 

Na 25 jaar in het bankwezen begon Fons in 2006 als onafhankelijk adviseur van ondernemers en ondernemingen over bankzaken en in het bijzonder financieringen. Ondanks de financiële crisis, behaalde hij tot de dag van vandaag een 100 procent successcore bij het verzorgen van kredietaanvragen. Reden om in 2013 de door hem ontwikkelde methode vast te gaan leggen in een boek: ‘De bank de baas'. Omdat rond dezelfde tijd alternatieve financieringsvormen – mede door de voortdurende crisis – steeds meer voet aan de grond kregen, volgde een tweede boek: ‘Geld in overvloed’. In 2017 richtte Huijgens de Financieringsacademie op. Hier traint hij accountants op het gebied van bedrijfsfinanciering voor hun klanten.

Alternatieve financieringsvormen zijn enorm in opkomst, maar toch gaan veel ondernemers eerst naar de bank voor een financiering. Hoe komt dat?

Fons: “Voor veel ondernemers en hun adviseurs – vaak accountants – is financieren via het niet-reguliere circuit nog onbekend. Zij stappen voor een financiering dus naar de bank. Pas wanneer het daar niet lukt, gaan ze verder zoeken. Een kleine groep kiest wél direct voor een alternatieve financieringsvorm. Dit zijn vaak vooruitstrevende ondernemers die zelf online op zoek gaan naar mogelijkheden of zich afzetten tegen de bankencultuur.”

Hoe zie jij de rol van banken, nu en in de toekomst?

“Ik proef veel weerstand tegen banken. Dat patroon is ontstaan in de crisisjaren, toen consumenten en ondernemers de banken moesten ‘redden’. Dat zij dan nu niet altijd op de banken kunnen rekenen, zorgt voor onbegrip. En dan passeert ook nog het ene na het andere schandaal de revue. Ik denk dat over tien jaar de rol van de banken bij zakelijke financieringen tot €1 miljoen nog slechts beperkt zal zijn. Dit komt enerzijds door de snelle en sterke groei van nieuwe financiers. Daarnaast verwacht ik dat de rol die banken nu nog spelen in betalingsverkeer ook geringer gaat worden. Zo verzorgen ict-dienstverleners zoals Adyen nu al het online betalingsverkeer voor grote ondernemingen. Wanneer dit soort partijen zich ook op een breder publiek gaat richten, verliezen banken de aansluiting met het kleinbedrijf.”

Zou je ondernemers dan aanraden om in plaats van de bank te kiezen voor alternatieve financiers?

“Hoewel ik zelf ook weerstand voel – ik vind dat de rol van bankiers niet voldoende aansluit bij het fatsoen dat wij kennen in het zakendoen – schrijf ik banken niet volledig af. Ik ben voorstander van de combinatie tussen bank en alternatieve financieringen, stapelfinancieringen. Dit houdt in dat je op het moment dat er een financieringsbehoefte is, bewust gaat kijken wat de beste combinatie is van meerdere en verschillende aanbieders. Hierdoor is de ondernemer niet langer afhankelijk van één financier en is voor de financiers het risicobedrag geringer. Er zijn verschillende aanbieders en vormen van financieringen. En binnen ondernemingen zijn er verschillende financieringsvragen. Is het geld nodig voor de groei van een bedrijf of extra werkkapitaal? Dan is de oplossing van Floryn fantastisch. Maar wil je investeren in een machine of pand? Dan past een andere oplossing wellicht beter. Ik kijk naar de totale financieringsbehoefte van bedrijven. Hoe kan ik die met verschillende financieringsvormen en aanbieders invullen?”

Hoe kies je als ondernemer de juiste financiering(en)?

“Er is verschrikkelijk veel geld in deze maatschappij. Hierdoor is er altijd wel een financiering mogelijk. Ondernemers zijn opportunistisch. Om het heel zwart-wit te zeggen: het maakt ze niet uit waar het geld vandaan komt, als ze het maar krijgen. Maar: is dit ook de juiste keuze op de lange termijn? Elke financieringsaanbieder preekt voor eigen parochie. En voor de ondernemer zelf zijn de ontwikkelingen niet meer bij te houden. Om een goede keuze te maken, heb je daarom een onafhankelijk financieel adviseur nodig als regisseur voor de financiering van je bedrijf. En niet zomaar een adviseur! Veel ondernemers gaan met financieringsvragen naar hun accountant. Nu het vak steeds ingewikkelder wordt door de verschillende mogelijkheden, moeten zij goed op te hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Dat heeft mij ertoe gezet om de Financieringsacademie op te richten. Hiermee leid ik accountants op, zodat zij ondernemers een goed financieringsadvies kunnen geven én zich kunnen onderscheiden op dit gebied. Natuurlijk kan ik niet in mijn eentje alle accountants opleiden. Mijn streven is daarom een beoordeling, kwalificatie en keurmerk voor financieel adviseurs. Zo wordt het kiezen van een goede adviseur een stuk eenvoudiger.”