Groeien in coronatijd

kijkend-naar-scherm-banner-03

De coronatijd biedt ook kansen, zeker voor bedrijven in de online verkoop en gezondheidsproducten. Met de juiste financiering kun je jouw bedrijf zelfs flink laten groeien! Ontdek hoe vitaminegigant Bigvits dat voor elkaar kreeg met Floryn en partner Caple.

Groeien in corona periode

Hoewel de coronaperiode voor veel ondernemers behoorlijk pittig is, is het voor sommige bedrijven juist een periode van groei. Consumenten kochten namelijk meer dan ooit via online webshops en waren erg bezig met onze gezondheid. Goed nieuws dus voor bedrijven die hier in coronatijd op in hebben gezet.

Misschien gaat het met jouw bedrijf zelfs wel zo goed, dat je graag wilt uitbreiden. Dan ben je bij Caple en Floryn aan het juiste adres voor financiering. Wij zijn er voor echte groeibedrijven en kunnen je helpen om je onderneming naar een hoger plan te tillen. Benieuwd hoe dat er in de praktijk aan toe gaat? Lees dan verder voor het verhaal van online vitaminewinkel Bigvits.

Een internationale overname

Bigvits was in Groot-Brittannië al flink aan de weg aan het timmeren, sinds 2018 is het bedrijf maar liefst verdriedubbeld in formaat. Toch hadden de eigenaren grotere plannen. Omdat ze graag verder wilden uitbreiden naar het Europese vasteland, ging Bigvits op zoek naar een geschikte overnamekandidaat.

Deze werd gevonden in de vorm van het Nederlandse bedrijf Bynature, ook een webshop voor gezondheidsproducten in Europa. Door de in Nederland gevestigde onderneming over te nemen, kon Bigvits een strategische stap zetten in het veroveren van de Europese markt. Om deze overname te realiseren, klopte Bigvits aan bij Europees groeispecialist Caple.  

Een combinatie van twee groeibedrijven

Maarten Verboord, Country Manager Netherlands van Caple, is erg te spreken over het businessmodel van Bigvits. Het is volgens hem een typisch voorbeeld van een echt groeibedrijf. “Ze hebben licenties met grote merken in de VS en zijn buitengewoon goed in de online verkoop.” Verboord wijst erop dat vitaminepillen an sich ook erg in trek zijn. “Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn we veel meer met onze gezondheid bezig. Daarom worden er ook meer vitaminepillen verkocht.”

Met deze combinatie van factoren wist Bigvits Caple te overtuigen om hen een financiering te bieden. “De twee bedrijven groeiden los van elkaar al heel hard”, vertelt Verboord. “Bigvits met verkoop aan bedrijven en Bynature met verkoop aan consumenten. Na deze overname verwacht ik dat ze samen nog veel harder gaan groeien”, blikt hij vooruit.

Financiering via Caple en Floryn

Dat Bigvits bij Caple aanklopte, was geen toeval. De partij biedt overnamekredieten voor grotere mkb-bedrijven, zowel in Nederland als in Groot-Brittannië. “In ons segment zijn er maar weinig financiers die beide markten bedienen”, vertelt Verboord.

“Wij zijn middellange termijnfinancier voor leningen met een looptijd tussen de de vijf en acht jaar. Om tot een goede financieringsmix te komen, werken we samen met Floryn voor de kortetermijnfinanciering (werkkapitaalfinanciering, red.). Die combinatie noemen we ook wel stapelfinanciering.” De langetermijnfinanciering vanuit Caple wordt ingezet om de overnameprijs en transactie te betalen, terwijl de kortetermijnfinanciering juist wordt gebruikt voor de inkoop van vitaminepillen vanuit de VS.

“Het was best uitdagend om tot een goede financieringsstructuur te komen die past bij Caple, Floryn, de koper en de verkoper. Alle vier partijen moeten tevreden zijn. Als er één niet mee wil doen, gaat de transactie niet door. Daarvoor hebben we veel gesprekken gevoerd, dat vergde wel wat afstemming en tijd”, vertelt Verboord. Joep van Hoek, Key Account Manager bij Floryn, beaamt dit: “Bij een overname als deze heb je vaak te maken met extra dimensies: kopers en verkopers hebben vaak verschillende belangen. Het voordeel is dat het product van Floryn complementair is aan dat van Caple, wat de samenwerking heeft bevorderd”, vertelt van Hoek. 

Een waardevolle samenwerking

Will Brennand, Managing Director van Bigvits, is erg blij met de overname. “We werken nu al een aantal jaar samen met Bynature en zijn erg blij met deze acquisitie. We hebben veel zin om verder te bouwen aan hun succes en samen te gaan groeien.”

Ben je benieuwd hoe andere succesvolle ondernemers & experts over groeigericht ondernemen denken? Download dan onze longread vol met praktische tips en inspirerende cases voor ondernemers die hun bedrijf willen laten groeien.