Een BKR-registratie? Dit zijn de gevolgen als ondernemer

christina-wocintechchat-com-R_W_9D-53lw-unsplash

Wist je dat 11 miljoen Nederlanders een BKR-registratie hebben? Elk krediet van meer dan € 250 dat minimaal één maand loopt, wordt geregistreerd. Dat geldt ook voor elk zakelijk krediet van meer dan € 1.000 waarvoor je persoonlijk aansprakelijk bent. In dit artikel lees je wat de consequenties zijn wanneer je als ondernemer een BKR-registratie hebt.

Wat is een BKR-registratie?

Veel mensen hebben al wel eens gehoord van een BKR-registratie, maar weten niet zo goed wat het betekent. Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) verzamelt en beheert alle kredietgegevens in Nederland. Dat doen ze voor particulieren, maar ook voor ondernemers. Ook helpen ze financiële organisaties bij het voorkomen van identiteitsfraude en fraude rondom kredietverlening. Kredietaanbieders kunnen het register inzien en bekijken welke leningen je hebt (gehad).

Wanneer je persoonlijk een krediet van meer dan € 250 afsluit dat langer dan een maand loopt, wordt dit in het register vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan financial lease en een creditcard. Ook wordt elk zakelijk krediet boven de € 1.000 geregistreerd. Als je krediet helemaal is afbetaald, blijft de registratie nog vijf jaar zichtbaar in het register. Wanneer er bijzonderheden zijn, krijg je een negatieve registratie. Dan blijft de registratie langer dan vijf jaar zichtbaar.

Positieve en negatieve registraties

Heb je een registratie? Dat lijkt misschien ongunstig, maar dat is het niet per se. Wanneer jij je leningen altijd netjes op tijd betaalt, kan een kredietaanbieder zien dat je betaalgedrag prima in orde is. Je krijgt in dat geval een positieve registratie. Wanneer er iets gebeurt tijdens de looptijd, krijgt je registratie een aantekening bij ‘bijzonderheden’. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je te laat betaalt, of wanneer je een aflossingsregeling hebt ingesteld. In dat geval krijg je een negatieve registratie

Wat wordt niet geregistreerd bij de BKR?

Niet alle leningen of kredieten worden geregistreerd. In de volgende situaties wordt de BKR niet ingelicht:

  • Wanneer je een hypotheek afsluit voor je eigen huis (tenzij je achterloopt met de betaling van je hypotheek).
  • Een studieschuld.
  • Een lening bij vrienden of familie.
  • Een betalingsachterstand bij de Belastingdienst, woningcorporaties, energieleveranciers en zorgverzekeraars.

Een zakelijke lening met BKR-registratie

De kans is dus groot dat jij als ondernemer geregistreerd staat bij de BKR. Deze gegevens kun je gratis inzien op de website. Ben je op zoek naar financiering, maar heb je een negatieve BKR-registratie? Dat kan gevolgen hebben voor hoeveel je uiteindelijk kunt lenen. De financierder loopt namelijk meer risico omdat je in het verleden niet op tijd betaald hebt.

Er ook financierders die geen BKR-toets doen, zoals Floryn. Het maakt dan niet uit of je een registratie bij de BKR hebt. Ben je op zoek naar een zakelijke lening of krediet? Die kun je bij Floryn binnen twee minuten aanvragen. Heb je maximaal € 150.000 nodig? Dan hebben we alleen ​​6 maanden aan zakelijke bankafschriften nodig. Als je een hoger bedrag wilt lenen, lever je ook recente jaarcijfers en een debiteuren- en crediteurenlijsten aan. Binnen 24 uur weet je precies wat je kunt lenen.